Detenen un jove per estafar 26 ancians amb el mètode del 'veí malalt'

El presumpte lladre, ja en presó, s'apropava a les víctimes i fingia ser familiar d'algun resident conegut que suposadament havia patit un accident i demanava diners per a costejar despeses mèdiques

Un agent de la Policia Nacional (arxiu)
Un agent de la Policia Nacional (arxiu) / Europa Press

Agents de la Policia Nacional han arrestat a València un jove de 20 anys com a presumpte autor de 26 enganys a persones d'edat avançada mitjançant la tècnica del veí malalt. Segons han explicat fonts del cos, el detingut tocava a la porta de les víctimes i fingia ser familiar d'algun veí, per a fer-los creure que la persona en qüestió havia patit un accident greu. Aleshores els sol·licitava diners per a costejar el desplaçament a l'hospital o les despeses mèdiques.

Les perquisicions van començar a mitjan mes de març per part d'agents de policia judicial de la comissaria del districte Centre, després de rebre la denúncia d'un home d'avançada edat a qui havien estafat amb 650 euros mitjançant enganys amb este mètode.

La víctima va relatar que se li havia acostat un jove dient que era net d'una veïna, que havia tingut un accident i estava hospitalitzada en una altra localitat. Després d'una llarga conversa el xic li havia demanat diners per a traslladar-se a l'hospital i veure la suposada àvia, cosa a què l'ancià va acabar accedint i va lliurar-li 650 euros. Posteriorment, el denunciant va comprovar que la veïna en qüestió es trobava de viatge i és aleshores quan va adonar-se que l'havien enganyat.

Durant la investigació, els policies van relacionar multitud de delictes d'estafa denunciats en diferents comissaries de València i que es regien per un mateix patró. El presumpte estafador vigilava prèviament comunitats veïnals a la recerca de persones majors, i una vegada seleccionada la víctima, extreia tota la informació possible de caràcter personal per a poder passar al nivell següent.

Era aleshores quan es presentava davant d'ella, bé tocant a la porta o propiciant una trobada en la via pública en què es feia passar pel fill, nebot o net d'algun veí de l'edifici. Amb la falsa premissa de l'accident greu, recaptava diners per a desplaçar-se a l'hospital on suposadament es trobava ingressat o per a costejar les despeses hospitalàries. Però, quan obtenia el botí desapareixia i les víctimes comprovaven després que el veí o veïna en qüestió es trobava bé de salut. Alguna vegada, el jove estafador havia accedit a l'habitatge de les víctimes mentre buscaven diners i altres vegades els havia acompanyat fins a la sucursal bancària per a realitzar l'extracte d'efectiu.

Els agents aconseguiren resoldre 26 estafes denunciades a València i van identificar el presumpte autor dels fraus. Després d'interposar una requisitòria policial per a localitzar-lo, el 8 de maig una patrulla de seguretat ciutadana el va localitzar al districte d'Abastos, on el van detindre. El xic, amb antecedents policials per fets similars, ha ingressat provisionalment en presó després d'haver passat a disposició judicial.

També et pot interessar

stats