Detenen quatre familiars d'una menor tutelada per amagar-la sense llum ni aigua en una casa buida a Ontinyent

La xiqueta, de huit anys, estava tancada amb el pare biològic perquè no la trobara el personal de servicis socials i presentava signes evidents de desnutrició

Imatge d'una de les habitacions en què havia estat retinguda la menor a Ontinyent / Policia Nacional
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 d'abril 2024 - 10:22 Actualitzat: 17 d'abril 2024 - 10:39

Agents de la Policia Nacional han detingut a Ontinyent (Vall d'Albaida) quatre persones de la mateixa família per estar implicades en el tancament d'una menor de huit anys en un habitatge on no vivia ningú per tal de mantindre-la amagada. Quan les forces de l'orde la van trobar, la xiqueta presentava signes evidents de desnutrició i estava amb el pare biològic al pis. Els arrestats són dues dones i dos homes d'entre 32 i 61 anys —entre els quals està el progenitor—, als quals s'acusa dels delictes de sostracció de menors i detenció il·legal.

La investigació es va iniciar quan agents del Grup de Menors de la brigada provincial de la policia judicial de València van assabentar-se que una menor, la tutela de la qual havia assumit recentment la Generalitat, estava en parador desconegut. Quan els tècnics de servicis socials es van desplaçar al domicili familiar per a ingressar-la en un centre de menors, van comprovar que la criatura s'havia esfumat amb el pare biològic.

En aquell moment, els policies se centraren en l'entorn familiar. Així esbrinaren que en els dies posteriors a la desaparició, i després de la defunció de la mare, parents de la branca paterna podrien haver tingut contacte amb ella. Les perquisicions dels agents permeteren localitzar una casa deshabitada a Ontinyent en la qual l'àvia, el pare, la tia i la parella d'aquesta presumptament mantingueren oculta la menuda per a evitar que se l'emportaren els servicis socials.

En aquesta situació, la Policia Nacional va sol·licitar a l'autoritat judicial una orde per a entrar en aquell pis i, d'aquesta manera, recuperaren la menor desapareguda. En el dispositiu participaren també agents dels Grups Operatius Especials de Seguretat (GOES) per tal de dotar-lo de màximes garanties. Fonts del cos apunten que la xiqueta es trobava amb evidents símptomes de fred i falta d'higiene, ja que la vivenda on havia estat més d'un mes no tenia aigua, llum ni subministraments.

Les autoritats la traslladaren a l'hospital més pròxim perquè se l'assistira físicament i psicològicament. Després d'una revisió, el personal mèdic va dictaminar que la menor presentava lesions anteriors en algunes parts del cos.

Finalment, els agents detingueren els quatre familiars sospitosos, tots amb antecedents policials. L'àvia i el tio de la xiqueta van quedar en llibertat després de declarar en comissaria, mentre que la tia i el paren han passat a disposició judicial. A aquest últim, a més de sostracció de menors i detenció il·legal, se li imputa un delicte de robatori amb força per haver accedit dins d'un habitatge confrontant al qual havia escollit per a amagar-se dies abans que el detingueren.

Fonts de la Conselleria de Serveis Socials han confirmat a À Punt que la menuda està ja en un centre d'acollida i que es troba en bon estat.

També et pot interessar

stats