Detenen a Peníscola un excoronel uruguaià involucrat en el Pla Còndor per crims durant la dictadura

Hi ha ordre de detenció d’Uruguai des de 2018 per delictes de genocidi i lesa humanitat comesos durant entre els anys 1973 i 1985.

Moment de la detenció l’excoronel de l’exèrcit uruguaià Eduardo Augusto Ferro
Moment de la detenció l’excoronel de l’exèrcit uruguaià Eduardo Augusto Ferro / CNP

La Policia Nacional en col·laboració amb la Interpol ha detingut a Peníscola a l’excoronel de l’exèrcit uruguaià Eduardo Augusto Ferro, buscat per les autoritats del seu país per delictes de genocidi i lesa humanitat comesos durant la dictadura militar al seu país dels anys 70 i 80. L’arrest s’ha fet en virtut d’una ordre de detenció per a extradició emesa per l’Audiència Nacional el 2018 i ha ingressat a la presó per decisió del jutge de guàrdia de Vinaròs.

Segons explica la policia, el detingut va ser presumptament un dels responsables del Pla Còndor, un intent sistemàtic d’eliminar la dissidència política a l’Amèrica Llatina durant el període de dictadures militars que es van succeir en la dècada dels setanta i principis dels huitanta.

Les autoritats judicials uruguaianes l’acusen d’haver detingut il·legalment, torturat i haver fet desaparéixer joves militants d’organitzacions opositores al govern militar de l’Uruguai, vigent entre els anys 1973 i 1985. L’activitat d’aquestes persones era essencialment el repartiment de propaganda i l’organització de manifestacions i de reunions polítiques.

També et pot interessar

stats