Detenen huit persones a Madrid per hackejar sistemes informàtics d'institucions públiques

La xarxa delictiva s'introduïa en servidors d'institucions públiques per a canviar la domiciliació de les nòmines més quantioses i derivar-ne el pagament

Imatge d'una persona teclejant en un ordinador portàtil
Imatge d'una persona teclejant en un ordinador portàtil / À Punt NTC

Operació policial contra delictes informàtics. La Policia Nacional ha detingut a Madrid huit joves que presumptament haurien hackejat sistemes informàtics d'institucions públiques a aquesta ciutat i a Granada. Els detinguts s'introduïen en servidors d'institucions públiques per a canviar la domiciliació de les nòmines més quantioses i derivar el pagament a dos comptes oberts amb documentació falsificada. Amb aquest mètode havien estafat més de 53.000 euros, segona ha detallat la investigació. L'operació continua oberta i no es descarten més detencions.

La Policia Nacional ha registrat tres domicilis a Madrid, on ha intervingut quatre vehicles esportius d'alta gamma valorats en més de 450.000 euros, uns 50 dispositius informàtics, 70.000 euros en metàl·lic i unes 400 targetes de dèbit i crèdit tipus “moneder”.

La investigació es va iniciar el mes de desembre, arran d'una denúncia interposada per l'Ajuntament de Granada, en detectar que quatre nòmines de treballadors havien sigut manipulades i els diners havia sigut transferit a comptes aliens mitjançant un canvi en la domiciliació bancària. A final del mateix mes, els investigadors van detectar l'ingrés d'una cinquena nòmina en un dels comptes bancaris que havia sigut detectat com a pertanyents a aquesta organització criminal. En aquest cas, una de les conselleries de Comunitat de Madrid, va informar els investigadors de l'existència d'un incident de seguretat en el seu sistema informàtic de característiques molt similars a l'ocorregut a Granada.

El capital es desviava després a comptes que l'organització criminal posseïa. A través d'una plataforma de compravenda d'actius digitals, el capital aconseguit il·lícitament es convertia en criptomonedes, i dificultava així la traçabilitat dels diners defraudats. L'operació va intervindre en casa del principal investigat quatre vehicles esportius d'alta gamma valorats en més de 450.000 euros, 70.000 euros en metàl·lic, uns 50 dispositius informàtics –telèfons intel·ligents, portàtils, discos durs o ledger, cartera per a la custòdia de criptomonedes– i unes 400 targetes de dèbit i crèdit tipus moneder. Durant la investigació han sigut bloquejats més de 170.000 euros en criptomonedes.

També et pot interessar

stats