Detenen dues persones a Vinaròs per regentar una residència il·legal d'ancians

Alguns residents estaven en situació de desatenció i exposats a molts riscos sanitaris.

Detenen dues persones a Vinaròs per regentar una residència il·legal d\'ancians
Detenen dues persones a Vinaròs per regentar una residència il·legal d'ancians

Agents de la Guàrdia Civil han detingut dues dones, acusades de regentar una residència il·legal d'ancians a Vinaròs (Baix Maestrat). Alguns dels residents són "grans dependents", que estaven en situació de desatenció i exposats a "molts i greus riscos d'índole sanitària, mèdica, assistencial, nutricional o arquitectònics". Segons ha informat l'institut armat en un comunicat, investiguen les detingudes per delictes contra la integritat moral, d'abandó de persones necessitades d'especial atenció, contra la salut pública, d'intrusisme professional, d'estafa i contra els drets dels treballadors.

L'actuació l'han duta a terme membres de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Castelló, que van corroborar les sospites inicials respecte a l'existència a Vinaròs d'una parcel·la edificada que feia de residència geriàtrica il·legal i de domicili de les detingudes. La Guàrdia Civil va constatar un "trànsit anormal" d'ancians "residents de dia", que entraven i eixien regularment del domicili de les detingudes, així com va comprovar que a les instal·lacions s'allotjaven amb caràcter d'interns diverses persones "gran dependents" amb mobilitat reduïda i/o disfuncions cognitives. Aquestes persones estaven sent "ateses precàriament" i no rebien el seguiment i cures intrínseques al seu perfil de dependència. Els agents van fer gestions a l'oficina de serveis socials de Vinaròs per a corroborar si el suposat domicili "geriàtric" era un establiment autoritzat. La resposta va ser negativa.

Els agents van comunicar els fets al jutjat de primera instància i instrucció número 2 de Vinaròs, que estava de guàrdia, i al mateix temps hi va haver sol·licitud d'entrar i registrar l'immoble. Amb el dictamen judicial i el suport del personal de la Direcció Territorial de Benestar Social i el seu cos d'inspectors, els agents van constatar mitjançant fedatari públic les condicions de "desatenció, desemparament i elevat risc" a què sotmetien els ancians residents.

El centre no tenia cap mena d'autorització i, malgrat això, exercia activitats tan sensibles com la cura d'ancians al marge de qualsevol control administratiu. La diligència la va portar a efecte un equip conjunt integrat per membres de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil i membres de la Unitat Adscrita del Cos Nacional de Policia a la Generalitat, acompanyats per inspectors de la Conselleria de Benestar Social, entre ells una doctora, que va determinar el "trasllat urgent" de dos dels ancians a l'hospital comarcal.

Als ancians residents, una vegada enviats a l'hospital perquè els atengueren i els feren la valoració mèdica, la Direcció Territorial de Benestar Social els ha reubicat en diverses solucions habitacionals de la província. Per orde judicial les instal·lacions van quedar clausurades i precintades.

També et pot interessar

stats