Detenen un jove de la Pobla de Vallbona com a responsable de l'estructura de captació jihadista més gran a Espanya

Està acusat, juntament amb un altre home, d'adoctrinar i captar joves i menors d'edat

Moment del registre del domicili del jove a la Pobla de Vallbona
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
05 d'agost 2023 - 12:00 Actualitzat: 05 d'agost 2023 - 13:21

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimecres a Cullera (Ribera Baixa) i a Benavente (Zamora) dos homes implicats en "l'estructura jihadista més gran coneguda a Espanya" en l'àmbit de la captació de joves i menors d'edat a través de la difusió en xarxes socials de continguts del Daesh que ells mateixos traduïen al castellà. El primer és un jove de 18 anys natural de la Pobla de Vallbona (Camp de Túria), on ha sigut traslladat per agents de la Benemèrita per a fer un registre domiciliari, i que a hores d'ara està empresonat al centre penitenciari de Soto del Real (Madrid).

Els detinguts han passat aquest divendres a la disposició de la jutgessa de l'Audiència Nacional en funcions de guàrdia, que ha decretat el seu ingrés a la presó provisional a petició de la Fiscalia per presumptes delictes d'integració en organització terrorista, adoctrinament actiu i captació de joves i menors d'edat.

L'operació s'ha dut a terme conjuntament entre el Servei d'Informació de la Guàrdia Civil i la Direction Générale de la Surveillance du Territoire (DGST) marroquina, sota la direcció del Jutjat Central d'Instrucció 6, el Jutjat Central d'Instrucció 3 i de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, segons informa aquest dissabte la Guàrdia Civil.

En el marc de les tasques de detecció precoç de potencials amenaces d'índole terrorista a la Seguretat Nacional, el Servei d'Informació de la Guàrdia Civil va iniciar en 2022 la investigació sobre dues persones que, si bé estaven situades en províncies diferents, actuaven concertadament i coordinadament en l'àmbit virtual per a captar i adoctrinar en els postulats del terrorisme jihadista altres usuaris de xarxes socials.

Estratègia multiplataforma i accions fora de l'àmbit virtual

Tots dos elaboraven i divulgaven de manera pública contingut terrorista que els permetia identificar i seleccionar aquells usuaris més proclius a la radicalització.

Posteriorment, passaven a formar part d'un grup privat, administrat per ambdós, en el qual s'ha identificat desenes d'usuaris en tot l’estat espanyol, amb més de deu províncies afectades.

Les investigacions han constatat com les activitats de proselitisme dels detinguts transcendien l'àmbit virtual. Així, s’han detectat pintades en vies públiques amb lemes de l'organització terrorista Deesh com ara l’“Estat Islàmic roman i s'expandeix”.

Els investigats focalitzaven les activitats d'adoctrinament terrorista majoritàriament en joves de 18 anys i menors d'edat, la qual cosa, segons la Guàrdia Civil, indica una clara voluntat d'aconseguir a un públic especialment vulnerable als processos de radicalització.

Amb aquest objectiu empraven una estratègia “multiplataforma”, basada en un ús combinat de les principals xarxes socials usades en aquest rang d'edat.

D'aquesta manera, les desenes d'usuaris presents en el grup privat que administraven han sigut receptors de continguts audiovisuals, així com missatges i consignes idònies per a captar i radicalitzar nous adeptes a la causa terrorista.

Els investigats van dur a terme l'edició pròpia i la traducció de continguts originals en altres idiomes de l'àmbit mediàtic de l'organització terrorista Daesh a l'espanyol, la qual cosa indica una clara intenció de dirigir-se a la comunitat jove hispanoparlant, de manera que es facilitava l'accés a continguts terroristes als quals, en la seua versió original, es dificultaria la plena comprensió.

10 mesos de diligències secretes

Per a l'èxit de l'operació, desenvolupada des de mitjan 2022 pel Servei d'Informació de la Guàrdia Civil, ha resultat fonamental la col·laboració de la DGST del Marroc, la qual cosa posa de manifest la importància de la cooperació internacional entre serveis antiterroristes per a poder fer front a aquesta amenaça i per a anticipar que passen a l'acció els terroristes.

Les detencions s'han produït en el marc d'unes diligències prèvies que són secretes i que es van iniciar al novembre de 2022 en el jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional per mitjà d'un atestat de la Guàrdia Civil d'intervenció de comunicacions.

L'actuació sobre les potencials víctimes que han pogut ser identificades s'ha dissenyat comptant amb la participació de personal especialista en l'atenció i intervenció amb víctimes menors d'edat en un context de vulnerabilitat.

També et pot interessar

stats