Detecten substàncies potencialment cancerígenes en bàlsams infantils

L'OCU recomana evitar els productes labials elaborats amb olis minerals derivats del petroli i utilitzar en el seu lloc altres bàlsams compostos de ceres o olis naturals.

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària no permet la presència de MOAH en els aliments
L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària no permet la presència de MOAH en els aliments / Arxiu

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha detectat en bàlsams labials per a xiquets substàncies derivades del petroli i potencialment cancerígenes. Per això recomana utilitzar altres bàlsams compostos de ceres o olis naturals.

Després d’analitzar 15 productes, l'OCU ha constatat que només dos no contenien aquestes substàncies: Mineral Oils SaturatedHydrocarbons (MOSH) i Mineral Oils AromaticHydrocarbons, (MOAH).

L'organització ha destacat que, atesa la toxicitat del MOAH, l'associació europea de fabricants Cosmetic Europe recomana que aquesta substància no supere el 5%, i en sis dels bàlsams aquest percentatge no era l'apte. En els set restants han trobat MOAH, que és "una impuresa indesitjable independentment de la concentració que hi troben".

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària no permet la presència de MOAH en els aliments, ja que poden resultar cancerígens. No obstant això, en els cosmètics "no existeixen restriccions quant a la presència d'aquestes substàncies, a pesar que es poden xuplar o engolir, especialment en el cas dels xiquets".

Per això, l'OCU ha recomanat als consumidors evitar els productes labials elaborats amb olis minerals derivats del petroli o amb polímers sintètics que continguen algun d'aquests compostos: Microcrystalline Wax, HidrogenatedMicrocrystalline Wax, HidrogenatedPolyisobutene, Ceresin, Ozokerite, Paraffin, Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Polyethylene, Polybutene i Synthetic Wax.

L'estudi ha reflectit que no s'han trobat aquestes substàncies potencialment cancerígenes en els bàlsams que tenen olis i greixos vegetals, com els elaborats a partir del cacau, el karité, l'oliva o la jojoba, ni en ceres naturals de plantes, d'abelles o de lanolina.

També et pot interessar

stats