Detecten la font d'ones gravitacionals més gran fins a la data

La comunitat científica s'ha posat a treballar per a descobrir de què es tracta.

VÍDEO | Detecten la font d'ones gravitacionals més gran fins a la data

Els científics que operen els observatoris LIGO i Virgo han anunciat aquest dimecres haver detectat la font d'ones gravitacionals més gran fins a la data. El senyal es va detectar el 21 de maig de 2019 i s'ha atribuït al xoc de dos forats negres i la posterior fusió en un sol fenomen d'una grandària de 142 voltes la massa del Sol.

En xocar va alliberar una enorme quantitat d'energia escampada per l'univers en forma d'ones gravitacionals, ones invisibles que es desplacen a la velocitat de la llum l'existència de les quals va postular Albert Einstein en 1915, com a part de la teoria de la relativitat general, encara que el fenomen sol es va detectar experimentalment en 2015.

GW190521, com ha sigut catalogada, s'assembla a uns quatre moviments curts, i és de duració extremadament breu, menys d'una dècima de segon. Això indica, segons els investigadors, que va ser generada per una font que es troba aproximadament a cinc gigaparsecs de distància (16.300 milions d'anys llum), quan l'univers tenia aproximadament la meitat de la seua edat actual, la qual cosa el converteix en una de les més distants detectades fins ara.

També et pot interessar

stats