La despesa pels efectes del canvi climàtic augmentarà sobretot en el sector turístic

Les pluges torrencials i les inundacions, cada vegada més freqüents, obliguen a invertir més en regeneració de platges i ajudes al camp.

VÍDEO | La despesa pels efectes del canvi climàtic augmentarà sobretot en el sector turístic

El canvi climàtic té conseqüències directes en l'economia de la Comunitat Valenciana i amenaça puntals com són el turisme, l'agricultura, la salut i, fins i tot, el mercat immobiliari.

L'agricultura i el turisme, que representen el 13% del PIB valencià, són els més afectats. Les pluges torrencials i les inundacions, cada vegada més freqüents, obliguen a incloure partides més altes en els pressupostos de les administracions per a la regeneració de platges i ajudes al camp. El Ministeri per a la Transició Ecològica ha destinat quasi cinc milions d'euros per a fer reparacions urgents en algunes platges de la Comunitat Valenciana. 

La destrucció del litoral a causa d'episodis de fortes pluges serà un fenomen més recurrent en els pròxims anys i això implica un risc directe per al turisme de sol i platja. El premi Jaume I d'Economia Antoni Espasa, adverteix en declaracions a À Punt de la necessitat de crear partides pressupostàries per a fer front a l'impacte dels temporals, tant per a previndre els danys com per a reparar-los, però també assenyala l'elevat cost que això suposa. Com a exemple, l'expert posa la ciutat de Miami, on destinen 400 milions d'euros a combatre les inundacions futures. 

El canvi climàtic entra així en la partida pressupostària en territoris on són més freqüents les inundacions i la destrucció de zones costaneres. Però els seus efectes també s'evidencien en l'agricultura, per l'augment de les temperatures, i fins i tot en el mercat hipotecari. L'augment del risc d'inundacions fa que les primes en determinades zones es disparen.

També et pot interessar