Desmantellen un grup que furtava cable de l'enllumenat públic a la Marina Alta i el Camp de Túria

La Guàrdia Civil deté tres persones vinculades amb la sostracció de més de 62.000 metres de filferro valorats en quasi 250.000 euros

Cable elèctric sostret i incautat per la Guàrdia Civil
Cable elèctric sostret i incautat per la Guàrdia Civil / Europa Press

La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup criminal que es dedicava suposadament a furtar cable elèctric de l'enllumenat públic en municipis de la Marina Alta i del Camp de Túria. Segons ha informat l'institut armat aquest dimarts en un comunicat, la investigació ha aconseguit vincular els membres de la banda amb la sostracció de més de 62.000 metres de cablejat, accions amb les quals provocaren danys per valor de més de 245.000 euros en urbanitzacions de Xàbia, Teulada-Moraira, Dénia, Benissa i Casinos. 

L'operació, anomenada Cobraira, s'ha saldat amb tres persones detingudes, una dona i dos homes. Se'ls acusa de dèneu delictes de furt i robatori amb força. La parella formada per dos dels arrestats era qui els cometia, mentre que l'altre individu venia el material sostret a través d'una ferralleria.

Els primers furts es remunten a l'octubre del 2021, quan alguns ajuntaments denunciaren davant la Guàrdia Civil d'Alacant la sostracció de cablejat elèctric de l'enllumenat públic en diverses poblacions de les dues comarques. Els fets, a més de crear un gran perjudici econòmic als municipis afectats, començaven a crear una sensació d'inseguretat entre el veïnat, molest pels talls de llum que es generaven.

La Guàrdia Civil de Calp va posar en marxa un dispositiu que va permetre als agents determinar el modus operandi utilitzat i identificar els presumptes lladres. La mecànica es repetia: mitjançant una palanqueta o eina similar, forçaven les arquetes de l'enllumenat per a, després, seccionar i extraure per trams el cable d'alimentació elèctrica que discorre de manera subterrània entre cada fanal.

A més del material confiscat durant la inspecció a la ferralleria d'un dels arrestats, les autoritats han aconseguit recuperar més de 3.000 metres de cablejat elèctric que havien sigut robats en una urbanització de Xàbia i en el passeig de les Rotes de Dénia. Igualment, s'han restituït més de 1.500 quilos de material sostret en una obra d'una de les vies d'accés a Benissa.

Els detinguts, tots amb antecedents policials per fets similars, han passat a la disposició del jutjat de guàrdia de Dénia. La dona ha ingressat a la presó per quatre assenyalaments judicials de cerca i ingrés a la presó que tenia de diversos jutjats de València, mentre que la resta dels membres han quedat en llibertat amb càrrecs.

També et pot interessar

stats