Desmantellen un grup criminal que estafava fent-se passar per una clínica de reproducció assistida a Alacant

La banda, quatre homes i una dona, va enganyar tres pacients estrangeres i va obtindre il·lícitament més de 30.000 euros

Agents de la Guàrdia Civil custodien un dels detinguts per la presumpta estafa
Agents de la Guàrdia Civil custodien un dels detinguts per la presumpta estafa / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil d'Alacant ha desmantellat un grup criminal que es feia passar per una clínica de reproducció assistida de la província. Segons explica l'institut armat en un comunicat aquest dimecres, la banda es dedicava a estafar, a través del mètode conegut com Man in the Middle o el mètode de l'atac intermediari, pacients d'aquest centre fraudulent.

Els delinqüents operaven des de Màlaga i Almeria i utilitzaven eines informàtiques que els permetien accedir als arxius d'una clínica mèdica real. Després en suplantaven la identitat i contactaven amb algunes de les pacients, a les quals demanaven diners per avançat. Amb aquest modus operandi van aconseguir 30.000 euros de tres dones estrangeres i s'investiga si hi ha més víctimes.

Les actuacions policials derivades d'aquests fets s'han desenvolupat en el marc de l'operació Herkul, que s'ha saldat amb dos homes detinguts. A més, hi ha dos investigats més, i una dona. Tots cinc formaven l'entramat i posseïen antecedents policials per fets similars. Els diners obtinguts de manera il·lícita es desviaven ràpidament a comptes d'una empresa dels Països Baixos, per la qual cosa en el dispositiu ha pres part també la policia d'Amsterdam.

Les perquisicions començaren arran d'una denúncia l'agost del 2021 interposada pel gerent d'una clínica de reproducció assistida de la província d'Alacant. Havia tingut coneixement que a tres pacients del centre les havien enganyades a través de tècniques d'enginyeria social.

Mesos després, els agents de la Guàrdia Civil aconseguiren identificar les tres mules econòmiques utilitzades per la banda, dos homes de 43 anys d'edat que estaven a Roquetas de Mar, a Almeria, i una dona de 39 investigada a Màlaga. Al juny localitzaren el líder del grup, un home de 41 anys amb elevats coneixements informàtics i resident a Roquetas de Mar. Les autoritats el detingueren, juntament amb una quarta mula econòmica, un altre home de 41 anys. Tots dos quedaren en llibertat provisional amb mesures cautelars i, paral·lelament, el jutjat d'instrucció d'Alacant s'ha encarregat de les diligències del cas per a determinar el grau de participació atribuïble en l'estafa a cadascun dels presumptes autors.

Tant als dos detinguts com a les tres persones investigades se'ls han imputat els delictes de pertinença a organització criminal, descobriment i revelació de secrets, estafa continuada, blanqueig de capitals i usurpació d'identitat.

També et pot interessar

stats