Desmantellen un càrtel de palets que incendiava naus i camions per a controlar-ne el preu

Els danys ascendeixen a 600.000 euros i la Guàrdia Civil ha arrestat fins al moment quatre persones

Imatge d'una de les accions de la banda criminal / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup delictiu acusat de provocar diversos incendis en empreses de tractament de fusta i distribució de palets situades a la Comunitat Valenciana i Madrid.

Els delinqüents es posaven en contacte amb les víctimes per a proposar-los un acord i controlar el preu de compra de palets. En cas que les víctimes es negaren, patien amenaces i fins i tot els incendiaven els seus negocis. El total dels danys ascendeix a aproximadament 600.000 euros, segons ha informat l'institut armat en un comunicat.

La investigació va arrancar fa un any arran d'un incendi intencionat en una empresa dedicada al tractament de fusta i distribució de palets a Ibi (Alcoià), en el qual hi va haver danys materials que ascendien a 250.000 euros.

Va ser el mateix empresari afectat el que va confessar que havia sigut víctima d'amenaces i coaccions per telèfon per part d'una persona desconeguda, que prèviament li havia proposat un acord col·lusori per a repartir-se el mercat de compra de palets a la zona.

Durant la inspecció ocular de l'incendi, els agents van trobar dues garrafes amb restes de carburant que van conduir-los a una botiga d'Alcalá de Henares (Madrid), on havien sigut adquirits els recipients dies abans de l'incident. Aleshores, els investigadors van descobrir l'organització criminal responsable de l'incendi, composta per tres homes i tres dones, d'edats entre 26 i 51 anys, tots pertanyents a una mateixa família.

Una estructura criminal clarament definida

Les funcions estaven "clarament definides", segons indica la Guàrdia Civil. D'una banda, el propietari de diverses empreses dedicades a la compra i venda de palets dirigia el grup, mentre que els homes detinguts s'encarregaven d'amenaçar i fins i tot d'incendiar els establiments i les dones s'encarregaven de les tasques logístiques.

A més de l'incident d'Ibi, els detinguts havien comés dos incendis en empreses valencianes ubicades a Quart de Poblet (Horta Sud) i Almassora (Plana Alta), i en tres empreses madrilenyes ubicades a Torrejón de Ardoz, Alcalá de Henares i Fuenlabrada.

Quatre dels membres han sigut detinguts, mentre que els altres dos components estan sent investigats. Segons el seu grau de participació, se'ls han imputat sis delictes de danys per un valor aproximat als 600.000 euros, un d'amenaces, un d'extorsió, un de coacció, un contra la lliure competència i un altre per pertinença a organització criminal.

De les detencions i investigacions s'ha donat compte al jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Ibi. La investigació continua oberta, i la Guàrdia Civil no descarta que augmente el nombre de víctimes o detinguts.

També et pot interessar

stats