Desmantellen a Bigastre una de les primeres fàbriques d'haixix a Espanya

L'operació s'ha saldat amb sis detinguts i la confiscació de 8.300 quilos de droga i maquinària per a convertir la marihuana en pols d'haixix

Presentació dels resultats de l'operació Overdose de la Guàrdia Civil
Presentació dels resultats de l'operació Overdose de la Guàrdia Civil / Europa Press

La Guàrdia Civil ha desmantellat una de les primeres fàbriques d'haixix a Espanya, localitzada a Bigastre (Baix Segura). L'operació Overdose s'ha saldat amb la detenció de sis persones, tant a Bigastre com a Múrcia, pels presumptes delictes d'elaboració i tràfic de droga i pertinença a organització criminal. També s'han confiscat 8.300 quilos de substàncies estupefaents i d'una maquinària industrial dissenyada per a convertir la marihuana en pols d'haixix.

L'operació continua oberta, per la qual cosa la Guàrdia Civil no descarta actuar en el Camp de Gibraltar. La màquina decomissada fabrica directament haixix de gran qualitat a Espanya, la qual cosa "permetria evitar les complexes i costoses estructures que es necessiten per a portar-lo per mar i terra". Així ho ha manifestat la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez.

La investigació va començar a la fi del passat any, arran de la mort de quatre interns del centre penitenciari Múrcia II, a Campos del Río, per causes relacionades amb el consum de drogues i psicotròpics, en concret sobredosi d'heroïna i cocaïna. Els funcionaris van alertar la Guàrdia Civil que un dels presos era un important narcotraficant d'origen gadità.

Els agents de l'Equip de Delinqüència Organitzada Antidroga (EDOA) va centrar la investigació en aquest principal sospitós, que els va permetre saber que tenia una xarxa de col·laboradors en l'exterior. Posteriorment, una persona de la seua confiança actuava en la zona del Baix Segura i era qui controlava la fabricació en el lloc on s'ha descobert la instal·lació.

Els investigadors van esbrinar que aquesta persona no sols es dedicava a captar i manipular a persones perquè introduïren droga en el centre penitenciari, sinó que també manejava la seua xicoteta xarxa de distribució de droga en l'exterior, principalment cocaïna, i també haixix.

Centrada la investigació en els seus moviments, els guàrdies civils van detectar les seues visites freqüents a una nau industrial del municipi alacantí de Bigastre, on es va poder constatar el tràfec de persones i de saques, suposadament replenes d'haixix. Era una instal·lació que s'havia posat en marxa recentment i segons fonts de la investigació hi hauria uns 3.000 o 4.000 quilos de pol·len que s'estava processant. La capacitat era tal que la màquina no podia nodrir les comandes que tenien, segons els investigadors.

També et pot interessar

stats