Desmantellada la xarxa de distribució de cocaïna més gran d'Europa en una operació amb ramificacions a València

L'operació Musala, que ha coordinat l'Europol, ha permés confiscar quatre tones de la droga i detindre 61 persones, entre les quals hi ha el responsable de les comunicacions de la banda, que residia a la capital del Túria

Operació Musala / À Punt NTC

La Policia Nacional ha participat en el desmantellament de la xarxa de distribució de cocaïna més gran del continent europeu, en una operació conjunta amb cossos policials d'Alemanya, Colòmbia, Croàcia, Eslovènia i Sèrbia que ha coordinat l'Europol. La xarxa, operada pel clan dels Balcans, intentava introduir grans quantitats d'estupefaent des de Sud-amèrica i tenia múscul financer per a llavar diners amb la compravenda de jugadors de futbol.

L'operatiu ha permés confiscar més de quatre tones de cocaïna, 2,5 de marihuana i 173 quilos d'haixix, entre altres substàncies estupefaents, a més de sis milions d'euros en efectiu i diversos vehicles d'alta gamma i altres articles de valor.

El cap de les comunicacions, detingut a València

Els agents han practicat 61 detencions, tretze d'elles a Espanya. Una d'elles és la del responsable de la seguretat de les comunicacions de la banda, que residia a València. Li han intervingut més de 20 terminals telefònics i anotacions que fan pensar que també assumia funcions de tresorer. Així mateix, se'l considera un enllaç per a contactar amb altres xarxes de traficants que compraven la droga per a la distribució a la menuda en els seus territoris.

L'operació, anomenada "Musala", va arrancar el 2018 quan el grup especial d'operacions de la Policia Nacional van confiscar 1,4 tones de cocaïna en un veler. La investigació va permetre identificar un membre destacat de la banda a Espanya –que es movia entre Madrid i Barcelona– i destapar a través del seu seguiment un aliança del grup criminal amb narcotraficants colombians per a introduir grans quantitats de l'estupefaent a Europa. En el marc d'aquestes perquisicions, les autoritats antidroga nord-americanes van intervindre 1.350 quilos de cocaïna en una embarcació. En una segona fase, a principis de 2021, la Policia Nacional va intervindre 1.250 quilos més carregats en alta mar al Brasil, quan la banda els descarregava a Tarragona. L'actuació va desencadenar escorcolls simultanis a Catalunya, Màlaga i València.

L'anomenat "clan dels Balcans" és una de les organitzacions criminals més perilloses d'Europa, que integren principalment ciutadans originaris de l'antiga Iugoslàvia. Destaca per integrar entre les seues files membres paramilitars i dedicar-se a l'execució de multitud d'il·lícits, principalment el tràfic de drogues, el robatori de domicilis i vehicles, el blanqueig de capitals, l'extorsió i els segrestos.

El grup té fortes connexions amb altres estructures criminals assentades a Europa, com el clan Kavac –també afectat en l'operació Musala– que aportava finançament a les operacions del grup dels Balcans mitjançant els guanys derivats del cultiu i la distribució internacional de marihuana i la compravenda de vehicles d'alta gamma.

També et pot interessar

stats