Desmantellada una organització dedicada al tràfic il·legal de plàstics que operava des del port de València

En l'operació, s'han investigat 27 persones que haurien enviat més de 16.000 tones d'aquests residus sense descontaminar a Malàisia, Cambodja o Tailàndia

Plàstics interceptats al port de València / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització dedicada al tràfic il·legal de plàstics en diferents països asiàtics, la qual tenia entre els seus escenaris el port de València.

En l'operació, anomenada Pindaan, s'han investigat 27 persones que haurien enviat més de 16.000 tones d'aquests residus sense descontaminar a Malàisia, Cambodja o Tailàndia.

La Guàrdia Civil, en coordinació amb el Servei de Protecció de la Naturalesa, Seprona, i la Fiscalia de Medi Ambient, ha analitzat 301 remeses que podrien haver generat a l'organització més de 15 milions de beneficis. Els enviaments investigats procedien sobretot de la Comunitat Valenciana, Múrcia, Almeria i, en menor mesura, de Catalunya, Extremadura i Lleó.

El capità Carlos Astrain, de la Unitat Central Operativa de Medi Ambient del Seprona, ha comunicat que els residus contenien restes de productes tòxics fitosanitaris perquè la majoria procedia d'hivernacles utilitzats en agricultura intensiva.

Segons explica Astrain, aquests plàstics són molt demandats per la seua duresa i alta densitat, però requereixen un costós procés de descontaminació que els compradors asiàtics de l'organització il·legal s'estalviaven. Com que no declaraven el material com a residu, no calia cap notificació prèvia ni autorització i finalment els plàstics usats es convertien en deixalles que acabaven en abocadors il·legals, en l'oceà o en rius.

El capità de la Unitat Central Operativa de Medi Ambient del Seprona també ha apuntat que tot començà quan el maig de 2019 el govern de Malàisia va retornar a Espanya cinc contenidors carregats de plàstic no reciclable que s'havien enviat a aquell país de manera il·legal. Així, amb el suport d'Europol i Interpol a més del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, la Guàrdia Civil va constatar el desplegament a Espanya de la xarxa que adquiria els plàstics i els enviava i s'encarregava també de canalitzar els diners que arribaven d'Àsia als clients espanyols en un continu transvasament de divises.

També et pot interessar

stats