Desmantellada una banda que s'apropià de les herències de 22 ancians morts a Alacant

A través de gestories, mitjançant falsos contractes mercantils, convertien als difunts en avaladors de les seues empreses i es quedaven amb els seus béns de forma molt econòmica

Un dels detinguts en l'operació
Un dels detinguts en l'operació / Guàrdia Civil

Efectius de la Guàrdia Civil han desmantellat una organització que es va apropiar de les herències de 22 ancians. S'han detingut huit persones i s'han investigat altres tres pels delictes d'organització criminal, robatori, estafa, falsedat documental, apropiació indeguda, blanqueig de capitals, usurpació d'estat civil i tinença il·lícita d'armes a les províncies d'Alacant, València i Biscaia.

Fins ara han sigut identificats un total de 22 morts que han sigut víctimes d'aquest grup criminal, dos de nacionalitat espanyola, cinc francesos, un belga, quatre suïssos, un britànic, huit alemanys, i un finlandés, la majoria dels quals no tenien hereus coneguts. A més, no es descarta que augmente el nombre de víctimes.

Els agents van tindre coneixement el maig de 2021 que algú havia llevat els precintes judicials d'un habitatge situat a Benissa, on van realitzar reformes i van sostraure diversos objectes, com una motocicleta d'alta gamma.

En una primera fase, els agents no van tardar a identificar dos membres del grup criminal, que treballaven en un tanatori situat a la Marina Alta. A més de robar les joies als difunts no reclamats pels familiars, passaven informació per a robar en els habitatges dels morts i obtindre'n les claus bancàries.

Immobiliàries a Dénia i al País Basc per a llogar i vendre les propietats dels morts

Després d'assegurar-se que cap familiar reclamava el cos del mort, començaven a actuar els líders de l'organització: dos germans residents a Bilbao, una dona de 63 anys amb estudis de dret, i un home de 54 anys, mediador d'assegurances.

La dona era gerent de dotze empreses, entre les quals dues immobiliàries i quatre gestories, i l'home era propietari d'una corredoria d'assegurances. Les immobiliàries, situades a Dénia i al País Basc, eren utilitzades per a llogar i vendre les propietats dels morts.

A través de les gestories, que estaven a Bilbao i Cantàbria, mitjançant falsos contractes mercantils convertien als difunts en avaladors de les seues empreses. D'aquesta manera aconseguien que tingueren una responsabilitat patrimonial i així es quedaven amb els seus béns de forma molt econòmica.

Empreses per a evadir impostos

Per a evadir impostos, els germans utilitzaven una empresa de construcció i reformes, una oficina de tràmits d'assegurances, un taller de mecànica a Bilbao, dos hotels a les províncies de Múrcia i València, un restaurant a Dénia i dues societats offshore a Irlanda i Malta.

Fins i tot van aconseguir el control d'una associació cultural a Bilbao per a simular donacions i impagaments en vida dels morts.

Entre els membres de la banda, també destaca un antic treballador d'un ajuntament de la Marina Alta que assessorava i realitzava modificacions cadastrals per a inscriure de manera irregular les finques en el registre de la propietat.

Un altre detingut és un treballador d'un geriàtric de la mateixa comarca, qui obtenia la documentació i claus bancàries de les seues víctimes, i va arribar a transferir més de 112.000 euros de dues residents nonagenàries de nacionalitats alemanya i suïssa als comptes bancaris del grup criminal.

El grup criminal va incrementar l'activitat delictiva a causa de l'augment del nombre d'ancians morts per l'última pandèmia, de les dificultats de les famílies de fer-se càrrec dels cossos i de la falta d'hereus coneguts en altres casos.

Davant el risc de fugida d'un dels líders, el mes d'octubre passat es van realitzar set registres en diferents localitats de les províncies d'Alacant, València i Biscaia. En aquests registres es van detindre set homes i una dona i es van investigar altres tres persones.

Així mateix, s'han intervingut cinc armes de foc, cent peces de joieria, 11.000 euros en efectiu, diversos dispositius informàtics i de telefonia mòbil, huit vehicles de motor, una cartera freda de criptomonedes, vint immobles i 71 comptes bancaris que estan sent analitzats.

El jutjat d'instrucció número 2 de Dénia ha decretat l'ingrés a presó sense fiança de la dona líder de la banda i ha ordenat mesures cautelars per a la resta.

També et pot interessar

stats