'Desencontre', 'esquerranitzar' o 'dretanitzar': les noves paraules que ha aprovat l’AVL

El buscador lingüístic en línia de l'ens normatiu té vora 94.000 lemes, i va sumant-ne

L'AVL té vora 94.000 lemes i cada mes se n'aproven de nous / À Punt NTC

El buscador lingüístic en línia de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) té vora 94.000 lemes, i va incrementant-se el nombre cada any. La institució també publica les paraules destacades d’aquest 2022, que són les que més s'han buscat entre les més de 50.000 consultes al dia, i les noves paraules que han entrat a formar part del diccionari per a fer la llengua més útil a la societat.

Un dels termes que s’ha aprovat enguany és desencontre. Josep Lacreu, cap de la Unitat de Recursos Lingüisticotècnics de l’AVL, explica que la paraula desencontre no és el contrari d’encontre, sinó que “s’utilitza per a referir-se quan en una reunió entre grups amb opinions oposades han buscat arribar a un acord, però no ha sigut possible”.

En relació amb el nou mot trobem dos nous termes, que són esquerranitzar i dretanitzar, que fan referència al desplaçament de l’eix ideològic d’un determinat grup polític. "Ningú ha d’utilitzar aquestes paraules per autoindefinir-se, sinó que són utilitzades per a desqualificar a algú que està en una posició diferent", afirma l'expert.

Cent milions de consultes fins al 2022

El buscador lingüístic en línia ha arribat aquest 2022 als cent milions de consultes. Si mirem entre les més buscades, en trobem una de l'univers fusterià. Segons l’expert, “la paraula insolència s’ha consultat per la relació amb l’Any Fuster i amb una de les obres de Fuster més llegides, que és Consells, proverbis i insolències”, ha assenyalat.

També et pot interessar

stats