Saber desconnectar: les claus per a unes vacances plaents

L'autoexigència i l'estrés acumulat durant tot l'any ens impedeixen gaudir de les vacances. Fàtima Tortosa i Enric Valls ens donen les claus per a valorar el nostre temps d'oci

Saber desconnectar: les claus per a unes vacances plaents

Les vacances simbolitzen descansar, desconnectar i fer les coses que durant l'any no podem fer, però el ritme i la vida accelerada de moltes persones fan que no puguen deixar de pensar en les tasques laborals. El psicòleg expert en salut Enric Valls adverteix que de les més de 400 decisions que prenem al llarg del dia, solament dos o tres són de forma conscient, i açò és el que ens marca els hàbits, un pilot automàtic que genera una alteració quan passem de la rutina al període vacacional. L'autoexigència i l'estrés acumulat es converteixen en una roda addictiva, que provoca un sentiment de culpabilitat si no s'és productiu constantment.

"Quan ens costa desconnectar és que estem massa connectades a la faena o a les preocupacions del dia a dia". De manera que, el període de vacances tan desitjat per a molts, es converteix en una font d'estrés per a altres. Moltes persones no són capaces de desconnectar i açò té unes conseqüències molt negatives, "un estrés mantingut en el temps, dona molts problemes de salut; problemes digestius, psicosomàtics, insomni, ansietat i inclús pot donar un quadre depressiu a la llarga", adverteix la psicòloga sociosanitària Fàtima Tortosa.

Per això és important agafar bolígraf i paper, i prendre nota del que recomanen les veus expertes en psicologia per a desconnectar i gaudir d'unes vacances tranquil·les i beneficioses.

Per a començar-les, és crucial deixar acabades les màximes tasques possibles, organitzar el tancament d'aquest període per no deixar pendent res que ens done peu a estar ruminat un assumpte concret. També és fonamental delegar. Per exemple, es pot redirigir el correu o les telefonades als companys i companyes, o es pot deixar una nota automàtica avisant del dia que tornaràs a estar disponible.

Consells per a tinder vacances plaents:

  • Llevar temps de connexió digital. Evita respondre telefonades o missatges relacionats amb la faena fora de la jornada laboral.
  • Dedicar temps de qualitat als vincles familiar, de parella i d'amistats. Un temps sense interrupcions i prestant tota l'atenció a les persones que estimem.
  • Dedicar-se temps a u mateix.
  • Reconnectar amb les coses que ens fan disfrutar. Anar al cine, un passeig per la platja o sentir música, per exemple.
  • Descansar, sense sentir-se culpables per fer-ho.
  • Parlar menys d'una hora al dia sobre treball. Canviar o reconduir la conversa si el tema principal és la faena.
  • Passar menys temps veient les notícies a la televisió. Ens genera preocupació pel futur i no ens deixa viure el present.
  • No organitzar en excés, per a no continuar amb el ritme productiu habitual, però tampoc improvisar en excés. El terme mig entre organitzar i improvisar és el secret d'una bona planificació d'activitats.
  • Eixir de la zona de confort. Fer activitats que no t'has plantejat abans i trencar la rutina.

Per a moltes persones l'inici del nou curs és en tornar de les vacances i si es fa de la manera adequada, la desconnexió real ens aporta "emocions positives, plaents, de satisfacció, de gratitud, de retrobar-se, les hormones de la felicitat s'alliberen i et sents més ple", assegura Fàtima Tortosa.

Per a desconnectar i tindre unes vacances joioses hem de posar de la nostra part, donar-nos el permís i sobretot, saber fer-ho. És primordial poder alternar els períodes de treball i descans de manera natural durant tot l'any, però les vacances són un moment especialment adequat per a treballar-ho.

També et pot interessar

stats