Descobreixen una variant més virulenta i contagiosa del VIH als Països Baixos

Després d'iniciar el tractament amb antiretrovirals, els afectats tenen un supervivència similar a la resta de malalts d'altres variants

Imatge d'arxiu d'un laboratori
Imatge d'arxiu d'un laboratori / Shutterstock

Una variant del VIH, més virulenta i amb més risc de transmissió, ha estat circulant les últimes dècades als Països Baixos, encara que després d'iniciar el tractament els afectats tenen un supervivència similar a la resta de malalts, segons un estudi que publica la revista Science.

La investigació, encapçalada per la Universitat d'Oxford, indica que l'ara descrita VB (subtipus virulent B) va sorgir en els anys 90 als Països Baixos, es va propagar més ràpidament que altres variants durant els 2000 i ha disminuït aproximadament des de 2010.

Abans del tractament amb antiretrovirals, els infectats amb VB van mostrar diferències significatives amb els contagiats per altres variants, com una càrrega viral entre 3,5 i 5,5 vegades major i un risc major de transmissió.

Un dels marcadors més clars del mal que pateix el sistema immunitari a causa del VIH és la taxa de disminució dels glòbuls blancs CD4, que amb aquesta variant decreixen dues vegades més de pressa, per la qual cosa els infectats corren el risc de desenvolupar sida més ràpidament.

La supervivència amb antriretrovirals és similar a la d’altres variants 

No obstant això, una vegada que van començar el tractament amb antiretrovirals, els individus amb la variant VB van tindre “una recuperació del sistema immunitari i una supervivència similars” als infectats amb altres variants del VIH, assenyala l'estudi.

Els investigadors subratllen que, atés que la variant VB provoca un declivi més ràpid de la força del sistema immunitari, això fa que “siga fonamental” que als individus els facen a temps el diagnòstic i comencen el tractament al més prompte possible.

El virus VIH-1 afecta 38 milions de persones en el món i ha causat 33 milions de morts fins hui dia.

També et pot interessar

stats