Descobreixen com la interacció d'opioides amb la neuroimmunitat influeix en l'addicció en casos de dolor

L'estudi ha sigut dut a terme pel grup d'investigació Doreal, liderat per Lucía Hipólito, professora i investigadora de la Facultat de Farmàcia de la UV

Grup d'investigació Doreal
Grup d'investigació Doreal / UV

Una investigació desvela que el receptor opioide mu, una proteïna de la superfície cel·lular que permet rebre informació per la unió de substàncies segregades per altres cèl·lules del cervell, està relacionada amb el dolor i l'addicció a opioides a través de mecanismes neuroimmunes.

El treball ha estat a càrrec del Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica i Parasitologia, i l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (Biotecmed) de la Universitat de València (UV) i en l'article publicat en la revista GLIA s'aprofundeix en els mecanismes neuronals implicats en el desenvolupament d'ansietat, estrés i addicció a opioides en presència de dolor.

"Aquesta investigació aporta dades noves de com l'activació del receptor opioide mu activa cèl·lules immunes en àrees del cervell implicades en la motivació i en el reforç i, per tant, en trastorns que cursen amb estats afectius negatius com l'ansietat, l'estrés o fins i tot el trastorn de consum de drogues abusiu", explica Javier Cuitavi, primer signant de l'article.

"Aquest mecanisme és matèria de debat, perquè no es coneix amb detall quina és la interacció entre el sistema immune i la senyalització a través de receptors opioides, que s'activa quan administrem opioides per a tractar el dolor", afig.

L'estudi ha sigut dut a terme pel grup d'investigació Doreal, liderat per Lucía Hipólito, professora i investigadora de la Facultat de Farmàcia de la UV.

Alteracions neuropsiquiàtriques

El 30% de la població de països desenvolupats pateix trastorns de dolor i associat a aquests sorgeixen altres alteracions neuropsiquiàtriques. Per a pal·liar aquests trastorns, en alguns casos se subministren opioides prescrits com a tractament terapèutic.

No obstant això, fins a un 19% de pacients en desenvolupen una addicció a conseqüència del dolor. Es tracta d'una dada preocupant, en opinió del grup d'investigació, ja que per exemple a Espanya, el 15,8% de les persones entre 15 a 64 anys reben tractaments d'aquest tipus.

L'equip d'investigació conclou que s'ha d'aprofundir sobre el mecanisme d'interacció dels medicaments opioides amb la neuroimmunitat per a evitar possibles efectes no desitjats, com l'addicció.

L'objectiu és que puguen desenvolupar-se tractaments més efectius tenint en compte els trastorns de dolor i l'exposició als opioides, amb els quals es millore la qualitat de vida dels pacients.

També et pot interessar

stats