Els descendents d'exiliats poden demanar ja la nacionalitat espanyola

L'aplicació de la nova llei de memòria democràtica permet que des d'aquest dijous es puguen iniciar les sol·licituds

Passaports espanyols
Passaports espanyols

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dimecres la instrucció per la qual els nascuts fora d'Espanya descendents d'exiliats per raons polítiques, ideològiques o de creença poden sol·licitar a partir d'aquest dijous la nacionalitat espanyola, d'acord amb la nova llei de memòria democràtica.

Amb la publicació de la instrucció i del model de sol·licitud a emplenar, podran optar a la nacionalitat espanyola "els nascuts fora d'Espanya de pare o mare, àvia o avi, que originàriament hagueren sigut espanyols, i que, a conseqüència d'haver patit exili per raons polítiques, ideològiques o de creença o d'orientació i identitat sexual, hagueren perdut o renunciat a la nacionalitat".

D'acord amb la disposició addicional octava de la nova llei de memòria democràtica també podran optar els "nascuts a l'exterior de dones espanyoles que van perdre la seua nacionalitat per casar-se amb estrangers abans de l'entrada en vigor de la Constitució de 1978".

A més, podran sol·licitar la nacionalitat els fills majors d'edat d'aquells espanyols als quals els va ser reconeguda la seua nacionalitat d'origen en virtut del dret d'opció d'acord amb el que es disposa en la present llei o en l'anterior norma aprovada durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que establia un termini de sol·licitud que va concloure el 2011 i que és substituït per aquesta nova norma.

En tots aquests casos serà necessari que els interessats formalitzen la declaració d'opció en el termini de dos anys des de l'entrada en vigor de la disposició addicional octava de la llei de memòria democràtica. Aquest termini podria prorrogar-se un any més mitjançant acord del Consell de Ministres.

La sol·licitud es presentarà davant de l'encarregat de l'Oficina General o Consular del Registre Civil seguint els models que publica aquest dimecres el BOE.

També et pot interessar

stats