Desarticulen diversos grups dedicats a l'exportació il·legal de residus perillosos a tercers països

Onze persones han sigut detingudes i s'han neutralitzat diversos fluixos de residus perillosos en països amb economies en desenvolupament.

Un agent de la Guàrdia Civil inspecciona un magatzem de residus
Un agent de la Guàrdia Civil inspecciona un magatzem de residus / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil i la Subdirecció General d'Economia Circular del Ministeri per a la Transició Ecològica ha desarticulat una xarxa de grups dedicats a l'explotació il·legal de residus perillosos en països amb economies en desenvolupament. Onze persones han sigut detingudes en l'operació, desenvolupada amb la cooperació de les autoritats franceses i que ha tingut lloc a Àlaba, Biscaia, Salamanca, València i Madrid.

Els grups arreplegaven residus perillosos i els enviaven a països en els quals el tractament generava molts més beneficis, bé per falta de mesures de protecció ambiental, o bé per mà d'obra barata. L'organització buscava compradors en països com Líbia, l'Iraq, Ghana o Guinea Bissau, entre altres, encara que l'adquisició de productes perillosos es feia a Espanya.

Les empreses implicades enviaven dissolvents industrials per a ser eliminats a Líbia, on aparentment aquests components s'abocaven a la natura sense control, reduint costos encara que el productor del residu havia pagat per gestionar-los. La xarxa també incloïa empreses que enviaven motors d'automòbils i camions a l'Iraq. El vessament dels líquids que contenen els motors pot provocar una degradació ambiental dels sols, i la contaminació d'aqüífers.

L'organització evitava els controls de l'administració per a no pagar els costos de les exportacions. La falta de controls als països de recepció va permetre el lliure comerç i el vessament al medi. En canvi, els procediments existents a Espanya per a l'eliminació de residus són costosos. Segons la Guàrdia Civil, s'estima que aquest negoci il·legal mou fins a 17.000 milions d'euros a l'any.

També et pot interessar

stats