Desarticulat al Campello un grup immobiliari per una estafa piramidal de més de 5 milions d'euros

Els clients pagaven per vivendes de luxe, però mai arribaven a posseir els habitatges

Operatiu de la Guàrdia Civil a l'oficina del Campello des d'on oferien la venda d'habitatges de luxe
Operatiu de la Guàrdia Civil a l'oficina del Campello des d'on oferien la venda d'habitatges de luxe / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil d'Alacant ha desarticulat un grup immobiliari al qual li atribueixen una estafa piramidal de més de 5,5 milions d'euros. En l'operatiu, ha detingut tres persones i n'ha investigat tres més, empleats que executaven labors de captació de clients, promoció i suposada construcció. Des d'una oficina al Campello oferien la venda d'habitatges de luxe en la zona. Els clients pagaven, però mai arribaven a disposar dels habitatges.

A la fi de l'any passat, la Guàrdia Civil del Campello va iniciar l'operació Serpis per a aclarir una presumpta estafa comesa per un grup immobiliari assentat en la zona, que operava a través d'Internet, venent habitatges de luxe a Busot i els voltants.

Assentat a Alacant des de l'any 2018, el grup cometia dos tipus d'estafa principalment. Una d'aquestes consistia a oferir la venda d'una mateixa vivenda, ja construïda, a múltiples compradors. L'altra consistia a formalitzar un contracte de construcció d'un habitatge amb un client. En qualsevol de les dues modalitats, els estafats pagaven, però mai arribaven a disposar de la vivenda, detalla la Benemèrita en un comunicat.

Per a cometre les estafes, es valien de les notes simples emeses pel Registre de la Propietat, i en falsificaven els documents originals. Una vegada falsificada la documentació, era emprada per a fer els contractes de compra i venda.

Publicitaven habitatges de luxe a través d'internet, generalment en les xarxes socials, i es dirigien principalment a ciutadans de parla francesa. L'ostentosa oficina del grup immobiliari, situada a la platja Mutxavista del Campello, la tecnologia d'última generació i els vehicles d'alta gamma que utilitzaven els directius de l'empresa servien de ganxo per a engalipar els potencials clients, gent amb diners que no sospitava que poguera tractar-se d'un frau.

Quan un client picava, feien els contractes en els quals se'ls cobrava de bestreta bé la reserva de l'habitatge, o bé els diners necessaris per a començar una construcció, segons cada cas. No obstant això, els diners eren desviats immediatament als comptes personals dels membres del grup criminal que, posteriorment, tractaven de donar-li eixida a comptes estrangers sense deixar rastre.

Seixanta persones estafades

Passat un temps, els clients s'adonaven que es tractava d'una estafa. Els investigadors han localitzat seixanta perjudicats entre els quals hi ha clients que han fet transferències per a habitatges que no s'han construït, habitatges que s'han venut més d'una vegada, proveïdors de materials o serveis destinats a la construcció i entitats bancàries.

Ha sigut comprovada l'estafa de 5.400.000 euros. Gràcies a aquesta operació, dels diners estafats, 1.000.000 ja l'han tornat als legítims propietaris. A més, s'ha aconseguit el bloqueig de dotze comptes bancaris de la banda.

Per una altra part, els investigadors han localitzat díhuit empleats de la construcció, que en teoria treballaven per a la promotora. No obstant això, la Guàrdia Civil ha esbrinat que no disposen de contractes de treball legals, ni cobren segons els pactes.

Els presumptes autors els encarregaven obres per a les quals no els aportaven els materials necessaris. Perquè no se n'anaren de la suposada empresa, de tant en tant els abonaven una nòmina, o feien que es beneficiaren d'alguna subvenció. Entre moltes altres irregularitats, els forçaven a abocar els residus de la construcció fora dels llocs habilitats.

El grup immobiliari estava constituït per sis persones: els captadors de clients, la promotora i la constructora. Els directius de la promotora i de la constructora, pare i fill, eren els principals membres d'aquest grup criminal dedicat a aquesta estafa de tipus piramidal, en el qual els rols estaven clarament definits.

També et pot interessar

stats