Desarticulada a València una trama de frau europeu d'IVA en la venda de cotxes

Hi ha 23 arrestats, s'han bloquejat 75 vehicles i 44 comptes, i s'han intervingut 17 propietats, que permeten cobrir bona part dels 14 milions d'euros defraudats

Un dels vehicles intervinguts al grup criminal / Guàrdia Civil

L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en el marc d'una operació conjunta dirigida i coordinada per la Fiscalia Europea, ha desarticulat una trama de frau intracomunitari d'IVA radicada a València que operava en el sector dels automòbils, que s'ha saldat amb 23 arrestos.

A més, s'han bloquejat 75 vehicles i 44 comptes bancaris, i s'han intervingut 17 propietats, entre altres efectes que, segons informen l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, "permeten cobrir bona part" dels més de 14 milions d'euros en què s'estimen fins hui les quantitats defraudades per l'organització.

L'operació Cavallino va començar el 2021, quan l'Oficina Nacional d'Investigació de Frau (ONIF) i l'Agència Tributària a València, conjuntament amb la Guàrdia Civil, va detectar una organització situada a València que emprava una complexa xarxa de societats instrumentals que, administrades per testaferros, introduïen els vehicles a Espanya.

Prèviament, l'organització donava d'alta aquestes societats instrumentals en el Registre d'Operadors Intracomunitaris i, a través d'aquestes, adquirien virtualment els vehicles a l'únic proveïdor comunitari, situat a Alemanya.

Segons les fonts, aquestes transaccions eren "un mer artifici" perquè els vehicles eren adquirits directament a Alemanya per una sèrie de societats revenedores que, en fer-ho d'aquesta manera, estaven defraudant una porció important d'IVA que hagueren estat obligades a liquidar.

La investigació va finalitzar entre novembre i desembre d'enguany, quan es va dur a terme la detenció a Espanya d'un total de 23 persones (18 homes i 5 dones) de nacionalitats espanyola i romanesa a València, Torrent, Bétera, Llíria, la Pobla de Vallbona, Marines i Olocau, tot això a la província de València.

Als detinguts se'ls atribueixen delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

Durant l'operació, la Guàrdia Civil de València i l'Agència Tributària van escorcollar dos domicilis, tres concessionaris oberts al públic i tres naus que l'organització utilitzava per guardar els vehicles.

També et pot interessar

stats