Desarticulada una organització criminal que botava narcollanxes a la costa d'Alacant

Hi ha 26 detinguts, entre ells, dos treballadors d'un port esportiu de Guardamar del Segura que durant la seua jornada laboral facilitaven seguretat a l'organització

Desarticulada una organització criminal que botava narcollanxes a la costa d'Alacant
19 de juny 2022 - 11:12

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal dedicada a introduir haixix a Espanya per via marítima, procedent del nord d'Àfrica. Hi ha 26 persones detingudes pels delictes de contraban, tràfic de drogues, usurpació d'estat civil, falsedat documental, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

Torrevella, Guardamar del Segura i Oriola són tres de les poblacions on s'han efectuat les detencions, juntament amb altres municipis costaners d'Almeria i Múrcia. L'operació, batejada amb el nom d'Uleyla y Mar 21 també ha impedit el llançament de dues partides de droga a la costa d'Almeria, on es van intervindre 47 fardells d'haixix.

Les recerques es van iniciar fa un any, quan la Benemèrita va tindre notícies del possible varament d'una embarcació d'alta velocitat, d'aquelles que utilitzen habitualment les bandes de narcotraficants, des d'un port esportiu a Guardamar del Segura. Els presumptes autors, a qui vigilaven, van fugir del lloc en un vehicle a tota velocitat.

Les primeres recerques van posar els agents sobre la pista de dos treballadors del port, que segons van poder constatar, oferien seguretat durant la jornada laboral a l'organització.

En juny de 2021, els investigadors van interceptar un tràiler equipat amb un doble fons, al qual s'accedia mitjançant un sofisticat sistema hidràulic d'obertura. Dies després van frustrar un altre varament d'una narcollanxa, valent-se d'un tractor agrícola, un remolc lleuger i un camió ploma. En aquesta ocasió, els agents van interceptar el transport de l'embarcació a escassos metres del punt de varament.

Durant la investigació han decomissat 30.000 euros, 2 vehicles, 2 embarcacions i diverses armes de foc, com pistoles, fusells. També s'han confiscat 1.500 quilos d'haixix, cocaïna, i els elements necessaris per a la preparació i venda a la menuda de la droga.

La banda va crear un entramat empresarial, adquirint empreses solvents. Els diners obtinguts amb l'activitat il·lícita, s'enviaven a paradisos fiscals mitjançant pagarés milionaris, servint-se de testaferros o fins i tot dels mateixos familiars. Posteriorment, els diners eren blanquejats invertint en fundacions a Sud-amèrica, per tal de dificultar-ne el seguiment.

L'operació ha estat desenvolupada per l'Equip contra la Delinqüència Organitzada i Antidrogues (EDOA) d'Alacant i l'Òrgan de Coordinació contra el Narcotràfic d'Andalusia (OCON-SUD), que han comptat amb el suport del Grup d'Acció Ràpida (GAR), el Centre Regional d'Anàlisi i Intel·ligència contra el Narcotràfic

També et pot interessar

stats