Desarticulada una banda que ha defraudat 1,3 milions amb estafes a través d’internet

La Guàrdia Civil de Castelló ha detingut 25 persones que haurien comés 139 estafes patrimonials i sentimentals.

Agent de la Guàrdia Civil, durant l’operació Bodem
Agent de la Guàrdia Civil, durant l’operació Bodem / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil de Castelló ha desarticulat una xarxa delictiva dedicada a cometre estafes patrimonials i sentimentals a través d’internet per tot el món. En l’operació ha detingut 25 persones i n’ha investigat quatre més, i ha detectat 18 identitats falses, amb què haurien comés 139 estafes per valor d’1,3 milions d’euros.

L’operació Boden va començar després de la denúncia presentada per un representant d’una empresa de ceràmica de Castelló en què posava en coneixement que un dels seus clients –una signatura de Barbados– havia rebut un correu amb les dades de cobrament d’una factura pendent.

Estafa a una taulellera de Castelló

La signatura de Barbados va pagar la factura mitjançant una transferència per un import de 27.383 euros en el compte bancari aportat en el correu que havia rebut. Posteriorment es van adonar que havien sigut víctimes d’una estafa, ja que el compte aportat no corresponia amb l’empresa ceràmica de Castelló. Els autors havien suplantant l’empresa amb un correu fals.

Al llarg de la investigació, la Guàrdia Civil ha pogut constatar que l’organització, a més d’estafar empreses, també feia les conegudes com a “estafes sentimentals”. Ací els autors es configuraven un perfil fals en xarxes socials amb el qual aconseguien, mitjançant enganys, enamorar les seues víctimes, establint una relació sentimental virtual amb elles.

Una vegada afermada la relació, els estafadors deien estar en problemes o qualsevol altre pretext per a sol·licitar-li ajuda econòmica a la víctima, alguna de les quals van arribar a demanar diversos préstecs per a satisfer les demandes dels ciberdelinqüents.

Víctimes en més de 30 països

La major part dels membres de la xarxa residia a Móstoles. Els investigadors han localitzat víctimes a Espanya i en una trentena més de països. Per això, s’ha comptat amb la col·laboració de les autoritats policials d’aquests països, que han sigut canalitzades a través d’Interpol i Europol.

L’operació, dirigida pel jutjat d’instrucció número 1 de Toledo, ha sigut desenvolupada per agents pertanyents a l’Equip de Delictes Informàtics i Telemàtics de la comandància de la Guàrdia Civil de Castelló.

També et pot interessar

stats