Desallotgen dues urbanitzacions a Rafelguaraf i Barxeta per un incendi forestal

Altres dos focs s'han declarat a Xiva (Foia de Bunyol), prop de la urbanització Carambolo i a Palma de Gandia (la Safor), a una pinada prop de la Cova Negra

Imatges de l'incendi a Rafelguaraf / Consorci de Bombers de València

Els mitjans aeris dels bombers, que treballen des d’aquest dissabte per la vesprada en les tasques d’extinció de l’incendi forestal declarat a Rafelguaraf (Ribera Alta), s’han retirat a les 21:45 hores causa de la falta de llum. Sobre el terreny continuen treballant 5 unitats de bombers forestals, 5 autobombes i 8 dotacions del Consorci Provincial de Bombers de València. Està previst que les tasques es reprenguen aquest diumenge a primera hora del matí.

Les flames, que s'han originat aquesta vesprada sobre les 16:30 hores, han obligat a desallotjar de manera preventiva dues urbanitzacions pròximes a la zona afectada. El segon nucli d'habitatges afectat es troba a Barxeta (Costera), on s'han evacuat al voltant de 80 persones. 

Agents dels bombers realitzen tasques d'extinció de l'incendi forestal de Rafelguaraf
Agents dels bombers realitzen tasques d'extinció de l'incendi forestal de Rafelguaraf / Consorci Provincial de València

Al llarg de la vesprada, el Consorci Provincial de Bombers de València ha mobilitzat nou mitjans aeris i cinc dotacions de bombers, als que s’han sumat cinc unitats de bombers forestals de GVA-Sigse, tres autobombes, brigades de la Diputació, tres agents ambientals i una unitat de prevenció d'incendis. 

A les 20 hores s'hi han incorporat dos mitjans aeris més i s'ha sol·licitat suport al Consorci Provincial de Bombers de Castelló. A més, des del punt de comandament avançat s'ha demanat a la Xarxa Elèctrica Espanyola que talle el subministrament elèctric a la zona fins que es controle l'incendi.

L'alcaldessa de Rafelguaraf, Rafaela Aliaga, ha agraït la ràpida intervenció de les bombers. També s'ha desplaçat fins a la zona Josep Maria Ángel, director general de l'Agència d'Emergències, qui ha explicat que, tot i que el foc s'ha produit en una zona de difícil accés, s'hi han mobilitzat tots els mitjans disponibles per tal d'estabilitzar-lo.

Aquest dissabte, l'Aemet ha registrat a la zona afectada molta calor, una humitat molt baixa i vent de ponent. La temperatura era de 39 °C amb ratxes de vent de l'oest de 30 a 40 quilòmetres per hora.

Un dels mitjans aeris que treballa en les tasques d'extinció de l'incendi forestal de Rafelguaraf
Un dels mitjans aeris que treballa en les tasques d'extinció de l'incendi forestal de Rafelguaraf / David Talens Perales (@tapeda)

Altres dos focs, a Xiva i Palma de Gandia

A Xiva (Foia de Bunyol) també s'ha declarat un altre incendi forestal prop de l'urbanització Carambolo. S'han mobilitzat dues unitats de bombers forestals de GVA-Sigse, dues autobombes, un agent ambiental, dues unitats de prevenció d'incendis, un helicòpter i dues dotacions del Consorci Provincial de Bombers de València.

Passades les 20 hores, un altre incendi forestal s'ha declarat a Palma de Gandia (la Safor) en una pinada de la zona de la Cova Negra i s'hi han mobilitzat quatre mitjans aeris, cinc unitats de Bombers Forestals de la Generalitat, una autobomba, un agent mediambiental i tres dotacions del Consorci Provincial de Bombers de València. Finalment, a les 21:45 hores, s'han estabilitzat els dos incendis i s'han retirat els mitjans aeris.

Cal recordar que el risc d'incendis forestals ha sigut extrem a tota la província de València aquest dissabte i que el Centre de Coordinació d'Emergència ha realitzat vols de vigilància preventiva al llarg de la jornada.

També et pot interessar

stats