Desallotgen un centre de menors de Madrid per un artefacte explosiu

El ministre de l'Interior en funcions atribueix l'incident als discursos "d'odi i d'intolerància".

El centre de menors del barri madrileny d'Hortaleza en una imatge d'arxiu
El centre de menors del barri madrileny d'Hortaleza en una imatge d'arxiu / Europa Press

La Policia Nacional ha desallotjat aquest dimecres el centre d'acolliment per a menors estrangers del barri madrileny d'Hortaleza després de la troballa d'un artefacte explosiu que ha sigut detonat de manera controlada pels Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (Tedax). Es tracta d'una granada d'entrenament amb poca càrrega i "sense poder lesiu", segons ha confirmat poc després el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska.

Les patrulles policials s'han desplaçat al centre madrileny a primera hora del matí després de rebre l'avís sobre un paquet sospitós en una bossa que algú havia llançat al pati des de fora de l'immoble. Després d'acordonar la zona i evacuar els interns efectius de la unitat de Guies Canins i dels Tedax, han detonat l'artefacte de manera controlada i sense causar danys a l'immoble.  

Grande-Marlaska atribueix l'atac als discursos d'odi

Grande-Marlaska ha atribuït als discursos "d'odi i d'intolerància" l'incident, que, segons ha alertat, poden ser "el principi de fets més greus". Ha advertit que estaran "molt vigilants" a aquest tipus de discursos i ha criticat certes manifestacions verbals que acaben sent cridades "a la xenofòbia i a la discriminació", en una referència vetlada al discurs públic de formacions com Vox. No obstant això, la formació d'extrema dreta ha condemnat l'incident "i qualsevol violència d'aquest tipus" a través del diputat Ignacio Gil Lázaro.

Amnistia Internacional ha demanat una "investigació urgent" i una resposta contundent de les autoritats perquè cal combatre "tots els discursos d'odi cap a aquests xiquets". "Són xiquets que necessiten protecció i que no han de ser criminalitzats", ha afirmat la portaveu Virginia Álvarez. 

En el punt de mira dels neonazis

Fonts policials citades per EFE interpreten el succés com un avís. No és el primer incident que pateix el centre, on el mes passat es registraren almenys tres agressions. El 17 de novembre, un centenar de persones es va concentrar enfront de les instal·lacions per a demanar més seguretat al barri i reclamar solucions a la Comunitat de Madrid. A la convocatòria, de la plataforma veïnal Hortaleza se Defiende, es va sumar el grup neonazi Hogar Social. L'Assemblea Antirracista de Madrid va respondre el mateix dia reunint un miler de persones en una altra concentració, en aquest cas, contra el racisme.

També et pot interessar

stats