Depressió i ansietat: la pandèmia dispara els casos entre menors

Un estudi de la Universitat de València apunta una diferencia en el tipus de patologies que s’observen en la població infantil i juvenil en funció del grau d’exposició a la malatia

Xiquet trist i avorrit durant el confinament
Xiquet trist i avorrit durant el confinament

Els adolescents i les xiquetes i xiquets que han tingut contacte directe amb la Covid-19 presenten més problemes d'ansietat, ansietat social i depressió. Així es desprén d'un estudi desenvolupat pel codirector del Màster en Psicologia i Psicoteràpia de la Universitat de València, José Gil, que ha analitzat 39 joves, de 6 a 16 anys, atesos durant el curs escolar 2020-2021 al Servei Municipal de Psicologia d'Alcàsser.

L'estudi compara xiquets i joves en contacte amb la Covid-19 –bé per haver patit la malaltia, per haver estat en quarantena o per la defunció d'algun familiar– amb xiquets i joves que acudeixen a la consulta de psicologia per altres problemes. En general, si es compara la mostra clínica de xiquets sense contacte directe amb Covid-19 amb els xiquets que sí que han estat en contacte amb la malaltia s'hi observa una diferència en el tipus de problemes psicològics.

Mentre que els que han tingut contacte directe amb la Covid-19 presenten més problemes interioritzats –depressió, ansietat, ansietat social i queixes somàtiques–, els xiquets que acudeixen al servei de psicologia sense relació amb el virus presenten més problemes exterioritzats com ara problemes d'atenció, hiperactivitat, ira, agressió o conducta desafiadora.

Són especialment cridaneres les diferències en els problemes relacionats amb l'ansietat social, amb 13 punts més en el cas dels xiquets i adolescents que han estat en contacte amb la Covid-19, l'ansietat i les queixes somàtiques, amb 9 i 8 punts més, respectivament.

La importància de l'ambient familiar

A més, l'estudi posa l'accent en la importància de l'ambient familiar en els problemes de la població infantil i juvenil i en la modulació de la gravetat psicopatològica. En concret, subratlla que la manera en què es viu la Covid-19 influeix directament en l'aparició de problemes psicològics en aquests col·lectius.

En aquest sentit, la mostra de l'estudi presenta més problemes psicològics com ara depressió, ansietat, queixes somàtiques, obsessió, compulsió i simptomatologia posttraumàtica en els casos en què els seus entorns familiars han viscut intensament i amb molta gravetat la pandèmia.

També et pot interessar

stats