Les denúncies per violència de gènere cauen un 15% a la Comunitat Valenciana

Alerten que no s’ha reduït la situació de perill sinó que la caiguda es deu a les dificultats afegides a les víctimes.

VÍDEO | Les denúncies per violència de gènere cauen un 15% a la Comunitat Valenciana

Els jutjats amb competències en violència sobre la dona de la Comunitat Valenciana han rebut 4.958 denúncies durant el segon trimestre de 2020, període que coincideix amb els mesos més afectats per la pandèmia de la Covid-19 i la declaració de l'estat d'alarma.

La xifra, oferida per l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial, representa un 15,2% menys respecte a les dades registrades durant el mateix període de 2019, que van ser 5.850. La presidenta de l'organisme, Ángeles Carmona, considera que la dada evidencia "les dificultats afegides" que han tingut les víctimes per a denunciar els agressors durant el confinament.

Hi està d'acord la fiscal especialitzada en violència de gènere Susana Gisbert, que apunta que, en un primer moment, es pensava que hi hauria "un increment important" de denúncies; i també el magistrat Joaquim Bosch, que considera que la situació econòmica d'incertesa és el factor més rellevant a l'hora d'analitzar la xifra. En aquest sentit, Bosch alerta que "no ha baixat la situació de perill", ja que tot i la caiguda de les denúncies, s'han incrementat les consultes als telèfons d'atenció a les víctimes.

L'informe comptabilitza per primera vegada el nombre de menors, fills i filles de les víctimes, que pateixen violència contra les dones: 312 entre abril i juny. La Comunitat Valenciana continua tenint una de les taxes més elevades de víctimes per cada 10.000 dones, 17,6, quan la mitjana estatal se situa en 13,8. Només la superen les Illes Balears (23), les illes Canàries (19,6) i Múrcia (18,3).

També et pot interessar

stats