Denuncien una aplicació per al control del cicle menstrual per vendre dades íntimes de les usuàries a tercers

Experts adverteixen que les aplicacions per a fer un seguiment de la menstruació poden estar compartint dades amb fins comercials i sense consentiment

Algunes aplicacions de seguiment de la menstruació poden estar compartint les teues dades per a fins comercials

Algunes aplicacions de seguiment del cicle menstrual tenen més de deu milions de descàrregues. Resulten còmodes per a les usuàries, perquè sempre tenen a mà les dades del cicle, però a canvi, introdueixen dades íntimes, per exemple, si tenen regles doloroses o el nombre de compreses o tampons que utilitzen.

Algunes de les aplicacions que s'usen per a fer seguiment de la menstruació es presenten com a gratuïtes i usen les dades de les usuàries només amb finalitats científiques, però la cosa no està tan clara. El president de la secció digital del col·legi d'advocats de València, Salvador Silvestre, ha recordat en declaracions en À Punt NTC que la comunicació de dades de salut requereix un consentiment explícit.

Les aplicacions fan servir aquestes dades per a investigacions sobre salut femenina, com elles mateixes expliciten. Segons Silvestre, encara que es garantisca la confidencialitat, les dades de salut exigeixen un consentiment explícit. Per tant, mai podrien canviar la finalitat de les dades per a un ús comercial.

Accedir a aquestes dades íntimes pot ser molt abellidor, per exemple, per a les marques comercials de productes d'higiene femenina. Als Estats Units es va denunciar que Flo, una aplicació per a controlar la regla, havia enviat dades íntimes de les usuàries a companyies com Facebook i Google. Ara asseguren que no ho fan.

La metgessa i professora de la Universitat Miguel Hernández Ana Peiró apunta que no sols cal investigar més sobre la salut de les dones, sinó també trencar la visió negativa sobre la menstruacció encara vigent.

També et pot interessar

stats