Denuncien que un hotel de la platja de Gandia rebutja allotjar un grup de persones amb discapacitat

L'establiment els va comunicar que no fan reserves per a grups de menors d'edat, grups de persones amb discapacitat ni col·lectius de futbol

Denuncien que un hotel de la platja de Gandia rebutja allotjar un grup de persones amb discapacitat / À Punt NTC

La federació d'organitzacions de persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament Plena Inclusió de Madrid estudia denunciar davant la Fiscalia la política d'admissió de l'hotel Gandia Palace, al Grau de Gandia, per no haver permés que s'hi allotjara un grup de persones amb discapacitat. D'aquests fets ha informat aquest dimarts la mateixa entitat en un comunicat.

Segons explica, aquesta possible discriminació va sorgir quan una de les entitats pertanyents a Plena Inclusió Madrid, Círvite, va organitzar una setmana de vacances per a un grup de vint-i-tres persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament i sis professionals de suport. La reserva s'estava fent per a un grup d'adults amb discapacitat intel·lectual i s'havien sol·licitat catorze habitacions dobles i una individual. Es requeria exclusivament una habitació adaptada, i fins i tot es va arribar a abonar un depòsit per aquesta. 

L'establiment, de quatre estreles, els va comunicar, no obstant això, que no treballen amb grups de menors d'edat, amb grups de persones amb discapacitat ni amb grups de col·lectius de futbol. A més va afegir que això no volia dir que no ho faça per a "un client amb reserva individual, i sempre sota petició, en disposar només d'una habitació adaptada". Matisava la direcció que "l'hotel només té plat de dutxa en les habitacions Júnior Suite que disposen de banyera i cabina de dutxa".

Els va traslladar, sempre segons la versió de Plena Inclusió Madrid, que "només es podrà reservar per a aquestes persones excepcionalment de manera individual com qualsevol reserva individual, i sempre que estiguen acompanyats almenys d'un adult major d'edat capacitat per habitació".

Plena Inclusió Madrid considera que aquesta pràctica vulnera drets fonamentals i és contrari als principis d'igualtat, inclusió i no discriminació que es recullen en la normativa espanyola. L'actual llei per als drets de les persones amb discapacitat i la seua inclusió social, obliga els establiments a garantir els drets d'aquestes persones en igualtat de condicions que a la resta. El president del moviment associatiu, Mariano Casado, destaca que és possible que no hi haja mala intenció i només "un gravíssim" desconeixement de la discapacitat i de la legislació. 

En tot cas, ha qualificat de "suma gravetat" la situació i ha cridat l'atenció sobre aquests fets, "que demostren que encara hi ha molts àmbits en els quals les persones amb discapacitat han d'enfrontar-se a situacions que els impedeixen participar en igualtat, com qualsevol altra ciutadana". I ha avançat que elevaran una petició a la Fiscalia perquè estudie els fets, així com a altres organismes públics com el Defensor del Poble i l'Oficina d'Atenció a la Discapacitat (Oadis).

Des de Plena Inclusió Madrid confien en una rectificació de la política d'admissió de l'hotel Gandia Palace i posen a la seua disposició el coneixement de l'entitat per a acompanyar-los en una transformació de les polítiques que siga igualitària, inclusiva i subjecta al dret espanyol.

L'Ajuntament obri un expedient

El grup de Círvite ha pogut reservar plaça per a passar unes vacances el mes de juny en un altre hotel de Gandia, on no els han posat cap impediment. Asseguren, de fet, que mai s'ha trobat cap cas de discriminació semblant. L'associació d'hotelers de la localitat s'ha posicionat en contra d'aquest tipus de pràctiques en les polítiques d'admissió. "Entren en conflicte amb el codi ètic de turisme de la Comunitat Valenciana i el del turisme mundial", ha manifestat en declaracions a À Punt NTC el president de l'entitat, Luis Rodríguez.

Per la seua banda, l'Ajuntament de Gandia ha demanat a la Secretaria Autonòmica de Turisme que òbriga un expedient sancionador a l'hotel Gandia Palace. El regidor de Turisme, Vicent Mascarell, ha avançat que el consistori posarà en marxa una investigació per a aclarir els fets i que no es tornen a repetir. Un procediment que podria portar, segons ha precisat, a la retirada d'estreles o fins i tot de la condició d'establiment hoteler.

À Punt ha intentat parlar amb la direcció del Gandia Palace, però han rebutjat fer cap declaració sobre els fets denunciats per Plena Inclusió Madrid.

També et pot interessar