Denuncien un espectacle taurí amb nans en les festes de la Magdalena

El Cermi argumenta que denigra les persones que tenen displàsia òssia i que vulnera la convenció sobre persones amb discapacitat de l’ONU.

La plaça de bous de Castelló, en una imatge d’arxiu
La plaça de bous de Castelló, en una imatge d’arxiu / Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Castelló

El calendari de festes de la Magdalena té reservat per al dia 21 de març un espectacle taurí de persones amb nanisme. El Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) ha denunciat a la Fiscalia aquest acte, ja que consideren que denigra les persones que tenen displàsia òssia i que, a més, vulnera els articles 15 i 17 de la Convenció sobre Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides

“Aquest acte es mofa de persones per la seua condició física, en aquest cas de persones de talla baixa”, ha emfatitzat el president de Cermi, Lluís Vaño, a més de denunciar que el fet que únicament es contracte persones d’una determinada talla “contribueix a la seua estigmatització”. En les al·legacions, presentades el passat 31 de gener davant el ministeri fiscal, argumenten que l'espectacle és un atemptat contra els tractats internacionals que protegeixen la integritat de les persones amb diversitat funcional. Així mateix, recorren a la llei autonòmica 14/2010, la qual prohibeix qualsevol acte que incite a fomentar la violència, el racisme o qualsevol altra forma de discriminació contra la dignitat humana. 

Per part de l’Ajuntament de Castelló, Vaño ha assegurat que s’estan fent les gestions oportunes perquè l'exhibició no se celebre. Segons afirma, des de la Regidoria de Benestar Social estan fent “tot el possible” per a anul·lar-lo; també, que el portaveu de Podem, Fernando Navarro, va registrar divendres passat un escrit contra l’acte en la direcció territorial de la Conselleria de Justícia. Independentment que aquesta empresa execute les seues funcions en un recinte privat i que no reba cap subvenció pública, manté que la dignitat de les persones amb displàsia òssia està per damunt d’aquest acte “humiliant”.

L’empresa assegura que els actuants se senten “manipulats”

Nacho de la Viuda, promotor de Diversiones en el Ruedo, l’empresa que contracta aquestes persones, s’ha mostrat sorprés per la denúncia. “Els actuants, els nans, es troben molt sorpresos i senten que estan sent manipulats”, ha manifestat, a més d’apuntar que ells volen actuar i no entenen “per què altres han de dir-los el que han de fer”. “Són artistes, volen treballar, cotitzar a la Seguretat Social i no ser una càrrega per a l’Estat”, ha expressat, a banda d’insistir que respecta el seu ple dret a treballar.

Festes amb persones amb nanisme a Benidorm

El president de Cermi ha recordat el cas d’un pub de Benidorm, denunciat per oferir festes amb persones amb nanisme. “Contractaven persones amb displàsia òssia per a festes privades i fer riure el personal, una cosa denigrant”, ha lamentat, a més d’afegir que el bar va suspendre aquestes representacions.

També et pot interessar

stats