Denuncien que l’expansió del port de València xoca amb l’estat d’emergència climàtica

Ciutat-Port assegura que les obres vulneren diverses normatives legals.

Imatge d’arxiu del port de València
Imatge d’arxiu del port de València / Europa Press

La plataforma ciutadana Ciutat-Port manté la intenció de paralitzar l’ampliació del port de València i, divendres passat, va registrar una pregunta parlamentària dirigida a la Comissió Europea en la qual es denuncia la vulneració de diverses normatives legals i l’impacte mediambiental de les obres. “No es pot declarar emergència climàtica i després aprovar una expansió massiva del port”, ha manifestat en Les notícies del matí el portaveu de la plataforma, David Hammerstein.

Segons l’agrupació d’associacions ecologistes i veïnals, les conseqüències de les obres ja són visibles. “Les platges del Saler han retrocedit més de 70 metres i el trànsit de creuers utilitza un fuel dels més contaminants, fins a cinc vegades més que els permesos als ports del nord d’Europa”, ha assegurat Hammerstein en l’entrevista telefònica. Ciutat-Port busca aconseguir una moratòria en les obres i generar “un gran debat”, ja que, segons critiquen, l’executiu, juntament amb les grans empreses multinacionals, han imposat una solució sense tindre en compte l’opinió de la ciutadania.

El projecte vol augmentar de 4.000 a 12.000 el tràfic de camions en el pròxim lustre. “Estem parlant de 138 hectàrees més de mar asfaltat, i això no és el futur: el futur és economia local, economia verda i coneixement”, ha expressat el portaveu. Els responsables del port, per la seua banda, defenen que el projecte és sostenible des del punt de vista mediambiental, postura que la Conselleria d’Emergència Climàtica exigeix demostrar amb un informe extern que garantisca la protecció de l’espai i la innocuïtat de les emissions.  

També et pot interessar

stats