Denuncien dos guàrdies civils per obligar dos joves a parlar-los en castellà

"Si continúa hablándome en valenciano no nos entenderemos y me lo llevaré al cuartel”, va amenaçar l’agent a un dels ocupants d’un vehicle.

VÍDEO | Denuncien dos guàrdies civils per obligar dos joves a parlar-los en castellà

Plataforma per la Llengua ha presentat una denúncia davant la subdelegació del govern espanyol a València i davant l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat contra dos agents de la Guàrdia Civil de Tavernes de la Valldigna, a la Safor, per abús i discriminació lingüística. D’acord amb aquesta denúncia, els agents van impedir a dos joves expressar-se en valencià, quan van detindre el seu vehicle en un control d’alcoholèmia i drogues. 

Els fets es remunten al 29 de setembre, quan una patrulla de la Guàrdia Civil va detindre el vehicle en què quatre joves es dirigien a un festival de música. Segons la denúncia, el conductor del cotxe va donar la “bona vesprada” a l'agent en valencià i el guàrdia civil li va respondre: "A mi me habla en español, que estamos en España". Davant aquesta contestació, el jove li va respondre: "podem parlar en valencià, perquè estem a València". 

Aleshores l’agent li va respondre amb una amenaça: " Si continúa hablándome en valenciano no nos entenderemos y me lo llevaré al cuartel. Me hablará en español". Això sempre segons la versió de Plataforma per la Llengua, ja que la Benemèrita no ha volgut donar la seua versió. 

D’acord amb el relat dels fets, quan el conductor es va desplaçar fins al cotxe patrulla per a sotmetre's als controls d'alcohol i drogues, els agents el van mantindre aïllat i sense permetre-li agafar una jaqueta, i insistia en l'advertiment: "Si no me habla en español lo llevaremos al cuartel, necesitarán un intérprete i se les fastidiará la fiesta".

Amenaçats amb anar a la caserna

Una de les joves ocupants del cotxe es va dirigir a altres joves que anaven en altres vehicles i que esperaven per a sotmetre's als controls. Llavors, el segon dels guàrdies li va dir que si incitava les altres persones a parlar en valencià estarien "obstruint l'autoritat" i "els portarien a una caserna".

Aquest agent va comunicar al conductor que si la seua companya continuava amb aquesta actitud la detindria per la Llei de seguretat ciutadana, més coneguda com a llei mordassa, sempre segons la versió dels denunciants.

Segons ha afirmat Manuel Carceller, portaveu de la Plataforma per la Llengua, "els guàrdies civils van entendre perfectament l'expressió en valencià de les persones retingudes, però van considerar un acte de desobediència l'expressió normal en valencià". I afegeix: "Són fets que cal considerar com a mostres de prejuí ideològic, impròpies d'uns membres d'un cos de seguretat de l'Estat".

També et pot interessar

stats