“Em deia que ni morta me'n desfaria, d’ell”, el testimoni d’una jove maltractada

Deborah, víctima de la violència masclista, comparteix la seua experiència, després de rebre maltractaments de dues parelles.

VÍDEO | “Em deia que ni morta me'n desfaria, d’ell”, el testimoni d’una jove maltractada

“Vaig fer bogeries, com dir en un judici que no m’havia pegat, que ens havíem barallat amb uns xics que hi havia al carrer”. És el relat, tamisat pel penediment i el pas del temps, de Deborah Rodríguez, una jove de 32 anys a qui dos de les seues parelles van maltractar. En aquesta ocasió que narra per a À Punt, afortunadament la fiscal va advertir que Deborah tractava d’encobrir els maltractaments de la seua parella i va seguir avant amb els càrrecs, però la mateixa víctima, ara recuperada, admet que en aquell moment no era capaç d’acusar davant el jutge la seua parella.

“La fiscal em va dir que preferia veure’m plorar en eixe moment que haver d’anar a alçar el meu cadàver”. És el dur relat que comparteix ara Deborah, la vespra del Dia contra la Violència contra les Dones, i després d’assumir que la seua parella li anul·lava l’autoestima i que ella no tenia força emocional suficient per a posar fi a les agressions verbals i físiques.

Assegura que no va rebre “pallisses”, però sí que va ser objecte d’espentes, que li van estirar el cabell o que la van colpejar, colps que li van provocar morats al coll o els braços, unes agressions físiques que aleshores assumia i que anaven acompanyades d’amenaces de la seua parella, fins i tot de mort. “Em deia que ni morta em desfaria, d’ell, perquè moriríem els dos”, conta aquesta jove que ha decidit compartir el seu testimoni perquè unes altres víctimes no normalitzen el maltractament masclista.

Deborah va viure el primer episodi de violència i assetjament de la seua parella amb 18 anys. La situació es va tornar a repetir amb un altre home, als 26. Ara, recuperada l’autoestima, assegura que no consentirà mai més la violència d’un agressor. “M’he posat nerviós”, “m’he tornat boig” o “la culpa la tens tu” eren alguns dels arguments sense fonaments amb què l’agressor intentava justificar el maltractament físic i psicològic a la jove.

Importància del suport de l’entorn

Precisament la dependència emocional és un dels principals reptes als quals s’enfronten les dones que han sigut castigades per la violència de gènere. El suport de la família també és essencial perquè les dones puguen donar el pas de denunciar els agressors.

Aquestes circumstàncies, unides al sistema de protecció de les víctimes, l'assistència de les forces de seguretat i la determinació de la judicatura són les claus que troba Deborah per a superar amb èxit el procés. Són consells que comparteix en À Punt quinze dies després de que finalitzara l’orde d’allunyament de la seua segona parella.

Tot i l’esperança que transmeten testimonis com el de Deborah, unes altres dones no han pogut fer front a aquest problema que intenten justificar les parelles, abans les han assassinades, cinc d’elles sols a la Comunitat Valenciana enguany. Pel que fa a les denúncies, durant la primera meitat d'any se s'han interposat 10.196.

També et pot interessar

stats