Defensa TEA entrega 81.600 firmes a Igualtat contra l'abandonament dels adults amb autisme

Reclamen places públiques, acabar amb l'opacitat de les llistes d'espera i reduir els terminis d'assignació, que fan que moltes famílies cedisquen la tutela dels fills

Una de les manifestacions de la plataforma Defensa TEA
Manifestació de la Plataforma Defensa TEA al centre de València, en una imatge d'arxiu / Defensa TEA

La Plataforma Defensa TEA, que representa les persones amb trastorns de l'espectre autista (TEA), i l'AMPA del Centre d'Educació Especial Sebastián Burgos de València han fet entrega a la Conselleria d'Igualtat de 81.600 firmes. Les han arreplegat amb una campanya de change.org [https://chng.it/gKK7gnKk] contra la falta de suport de l'administració pública valenciana a les persones amb trastorns de l'autisme quan arriben a l'edat adulta. 

Defensa TEA denuncia que, finalitzada l'etapa escolar, als 21 anys, es veuen obligats a quedar-se a casa per la falta de places en centres ocupacionals, de dia i residències, que obliga a esperes interminables en llistes d'espera. Asseguren que les famílies han d'esperar una mitjana de quatre anys per a obtindre-hi una plaça, un període en què les persones amb diversitat funcional solen patir una gran reculada.

Adverteixen que el trencament de la rutina de l'escola augmenta els estats d'ansietat, estrés i, a vegades, agressivitat. A més, comporta sovint una deterioració greu de la convivència amb la família.

La plataforma denuncia que no hi ha places públiques per a les persones amb TEA i reclama a la Generalitat "amb caràcter urgent" la creació de residències, centres de dia ocupacionals i habitatges tutelats. Així mateix, demana llistes d'espera públiques per a acabar amb l'opacitat en les adjudicacions. 

La plataforma recorda que va traslladar aquestes queixes fa quatre anys al Síndic de Greuges, però no ha observat cap millora substancial. La situació és tan greu, adverteixen, que "moltes famílies es veuen obligades a cedir la tutela dels fills/es perquè és l'única manera d'obtindre una plaça pública de manera ràpida".

També et pot interessar

stats