Defensa activa la repatriació del ciutadà ingressat en estat “crític” en un hospital tailandés

El veí de Sant Sebastià, de 36 anys, té una pancreatitis que ha acabat amb la meitat d’aquest òrgan i els metges veuen viable el trasllat si es fa de manera imminent i en un avió medicalitzat

El ciutadà donostiarra està ingressat en l'UCI en un centre hospitalari de Bangkok
El ciutadà donostiarra està ingressat a l'UCI en un centre hospitalari de Bangkok / À Punt NTC

El Ministeri de Defensa activarà aquest cap de setmana la repatriació des de Tailàndia d’Alexander García Galas, l’espanyol de 36 anys, greument malalt, segons ha confirmat la delegada del govern espanyol al País Basc, Marisol Garmendia.

Aquest pacient de Sant Sebastià està a l'UCI de l'Hospital Samitivej de Bangkok (Tailàndia) a causa d'una pancreatitis necrosant, que implica que part d’aquest òrgan es mor. García Galas està hospitalitzat des de fa més d’un mes i la família ha fet dos intents de portar-lo a Espanya, però en cap dels dos casos finalment la repatriació ha sigut possible.

La primera vegada va ser a través de l'assegurança, en una aerolínia regular, i la segona, en un avió medicalitzat contractat pels familiars. Com que els intents van ser infructuosos, la portaveu de la família, la seua cosina Janire Galas, va sol·licitar dilluns passat a l’estat espanyol la intervenció de la Unitat Mèdica d'Aeroevacuació de l'Exèrcit de l'Aire.

“Hauria de volar ja”, afirma el centre

El mateix dia, la família havia rebut un informe de l'hospital tailandés on està ingressat en el qual se'ls explicava que, malgrat la situació “crítica” que presentava, “encara seria possible que el malalt siga repatriat si es fa en un avió medicalitzat”. Ara bé, el centre hospitalari els advertia que hauria de “volar ja” i que hauria de fer-ho “el més ràpid que es puga perquè hi ha risc d'hemorràgia interna greu”.

En l'informe constava així mateix que la pancreatitis necrosant ha augmentat “del 30% al 50%” i que “els antibiòtics que estan usant ja no li fan res”.

En vista de la situació crítica del pacient, finalment, l’estat espanyol ha confirmat que el Ministeri de Defensa posarà en marxa en breu l'operatiu i que al llarg del dia es donaran detalls de la repatriació. No obstant això, Marisol Garmendia no ha avançat quan es repatriarà el pacient i s'ha limitat a afirmar que “aquest cap de setmana estarà activat l'operatiu”.

També et pot interessar

stats