L'incendi d'Olocau, prop d'estabilitzar-se després de cremar cinc hectàrees

El foc ha començat a la partida del Castell del Real i l'Ajuntament d'Olocau ha aconsellat el veïnat autoconfinar-se per la proximitat del fum

Vista de l'incendi declarat a Olocau des del pic de l'Àguila, a Gàtova
Vista de l'incendi declarat a Olocau des del pic de l'Àguila, a Gàtova / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 d'agost 2022 - 08:20 Actualitzat: 19 d'agost 2022 - 13:34

L'extinció de l'incendi declarat durant la matinada en el cor de la serra de la Calderona, en el terme municipal d'Olocau (Camp de Túria), avança favorablement i està en procés d'estabilització. Els mitjans aeris han aconseguit mantindre a ratlla les flames i s'hi han retirat de la zona cap al migdia. El foc ha cremat cinc hectàrees, i ara la principal preocupació és que el vent puga revifar-les. Per això es treballa per a refredar el terreny.

L'alarma ha saltat immediatament, perquè les flames han començat en una partida situada dins d'aquest parc natural de gran valor mediambiental. L'Ajuntament del municipi ha aconsellat el veïnat, vora 2.000 persones, que no isquera de casa per la proximitat del fum, ja que el foc es localitza a només tres quilòmetres del nucli urbà. El servei del 112 ha informat en les xarxes socials que s'havia "instruït el confinament preventiu" del municipi, però fonts municipals han confirmat a À Punt que no està "oficialment" confinat, sinó que és una recomanació que fan a la població per precaució.

El 112 ha començat a rebre, a partir de les 1:45 hores, múltiples telefonades de veïnat que deia haver vist focus de l'incendi de Begís en la zona d'Olocau, Marines i Gàtova. Finalment, s'ha confirmat que es tractava d'un incendi prop d'Olocau, situat al sud-est del paratge de la Calderona. La situació ha obligat a activar la situació 1 del Pla Especial d'Incendis Forestals. Membres de la Guàrdia Civil custodien la zona per a impedir-ne l'accés dels cotxes.

Vista de l'incendi en la matinada de divendres
Vista de l'incendi en la matinada de divendres / Dani Alambiaga Marín

El foc ha avançat lent, però l'orografia feia difícil l'accés als serveis d'emergència terrestres. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha confirmat que l'incendi s'ha originat per un llamp latent de les tronades dels últims dies. Els esforços s'han localitzat al barranc que separa el foc del municipi, un terreny molt escarpat: “Si l’incendi traspassa el barranc, haurem d’evacuar la població d’Olocau immediatament”, ha apuntat Antonio Ropero, alcalde d'Olocau, en declaracions a Les notícies del matí. La població es troba previnguda i informada des de les tres de la matinada i segons avance aquesta situació de risc, s’actuarà. “El primer, al cap i a la fi, són els ciutadans, que els veïns i veïnes no estiguen en perill”, ha remarcat Ropero.

A primera hora del matí han arribat mitjans aeris per fer descàrregues d’aigua des del cel. L’incendi ha començat a la partida del Castell del Real, "una zona molt complicada, amb barrancs molt frondosos que tenen molta vegetació", segons ha informat l'alcalde, que també ha explicat que el vent ha afegit més dificultat a la situació.

Quatre dotacions del Consorci Provincial de Bombers de València i tres unitats de comandament treballen a la zona. També s'hi han mobilitzat diverses unitats de bombers forestals de la Generalitat. Finalment, cap a les 10:30 hores han pogut perimetrar el foc i poc abans del migdia Emergències informava de la retirada dels mitjans aeris perquè no eren ja necessaris.

També et pot interessar

stats