Darias obri la porta a la vacuna russa

La ministra de Sanitat admet la possiblitat d'usar la vacuna Sputnik sempre que siga aprovada per l'Agència Europea del Medicament.

Caixa amb vials de la vacuna russa Sputnik V
Caixa amb vials de la vacuna russa Sputnik V / Reuters

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha obert la porta al fet que Espanya use la vacuna russa contra la Covid-19, coneguda com l'Sputnik, amb la condició que siga aprovada per l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seues sigles en anglés).

"Rebrem amb entusiasme qualsevol vacuna que tinga l'autorització de l'EMA, aquest és l'únic marge", ha assenyalat Darias durant la seua primera intervenció en el Congrés dels Diputats com a ministra de Sanitat, després de ser qüestionada pel diputat d'EH Bildu Iñaki Ruiz de Pinedo sobre la possibilitat d'usar l'Sputnik a Espanya davant el dèficit de vacunes.

Ruiz de Pinedo ha denunciat davant la ministra el "negoci especulatiu a costa de la salut pública" que, al seu juí, estan realitzant algunes companyies farmacèutiques, entre les quals hi ha AstraZeneca. "No és acceptable aquest xantatge. Ens sorprén la duresa de la Comissió Europea per a ordenar retallades i com és de flexible davant el xantatge d'aquesta farmacèutica", ha denunciat.

Davant la situació d'escassetat de dosis que travessa el Vell Continent durant el primer trimestre de l'any, ha proposat a la ministra "alliberar les patents de les vacunes, i convertir-les en béns públics; la nacionalització temporal de farmacèutiques que especulen amb les vacunes i incomplisquen els seus compromisos; i crear una indústria farmacèutica europea per a la investigació i la producció pública de medicaments essencials".

En resposta, Darias ha defés l'estratègia de compra anticipada de la Comissió Europea com "una fita sense precedents", i ha tornat a mostrar tot el seu "suport" a la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, "en l'exigència a les companyies perquè complisquen el que han firmat".

En qualsevol cas, ha defés que la vacunació a Espanya "està avançant a pesar de les dificultats". "Estem pendents d'AstraZeneca, i supose que en breu sabrem les dosis inicials. Esperem que a partir del mes de març es produïsca un important increment que ens pose en un altre escenari per a complir els objectius", ha afirmat.

També et pot interessar

stats