La DANA agrana la Comunitat Valenciana

Segueix minut a minut l'evolució de les pluges torrencials que han arribat les últimes hores a les comarques valencianes.

VÍDEO | La DANA agrana la Comunitat Valenciana

L'episodi de fortes pluges que afecta la Comunitat Valenciana es concentra aquest dijous a la meitat sud del territori. Les comarques centrals i el sud d'Alacant s'han endut la pitjor part. Tot i que no s'han produït danys personals, s'han hagut de dur a terme diversos rescats i s'han generat problemes de comunicació a les carreteres i a la xarxa ferroviària. Les pluges han deixat registres històrics, com ara 440 litres per metre quadrat a Beniarrés, al Comtat.

El Centre de Coordinació d'Emergències ha declarat la situació 1 per a tota la província d'Alacant i les comarques de la Vall d'Albaida i la Costera. Un dels municipis més afectats és Ontinyent, on s'ha desbordat el riu Clariano. La policia local ha evacuat el veïnat del barri de la Cantereria i els bombers han rescatat amb cordes unes quaranta persones que havien quedat atrapades. La ciutat ha registrat vora 300 litres per metre quadrat en les últimes 24 hores, la quantitat de pluja arreplegada més gran des que hi ha registres. A Moixent s'ha desbordat el Cànyoles i ha arrossegat cotxes buits a la rambla del Bosquet.

En la visita que ha fet a Ontinyent el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que és fonamental i bàsic que no hi haja cap desgràcia personal fins al moment. Així mateix, ha demanat que es prenguen les màximes precaucions davant les pluges d'aquesta gota freda. D'altra banda, ha comunicat a la ciutadania afectada per les tempestes que tindran el suport de la Generalitat.

Les pluges torrencials també han arribat a la comarca del Baix Segura. A Oriola, s'han registrat més de 250 litres per metre quadrat. Tots els accessos estan tallats, segons ha confirmat l'alcalde, Emilio Bascuñana, en Les notícies del matí.  L'aigua acumulada ha obligat a tallar l'autovia A-31 en els dos sentits a l'altura de Villena i l'N-340 a Oriola. De fet, l'UME s'ha desplaçat a Oriola per a col·laborar amb el dispositiu organitzat per a afrontar les conseqüències del temporal. A més, s'ha desallotjat la pedania del Rincón a Redovà, al Baix Segura. Huit persones han sigut allotjades en l'alberg.

Puig, també s'ha desplaçat a Oriola per a conéixer de primera mà la coordinació dels diversos cossos i forces de seguretat de l'Estat per a fer front a l'aiguat. Allí ha destacat la cooperació entre les institucions i ha demanat màxima prudència davant de les pluges que s'esperen en les pròximes hores. “Si no és necessari, no utilitzen carreteres”, ha dit.

A Dénia, una mànega causada per les fortes pluges ha assolat el sostre del pavelló municipal. I el temporal ha engolit el ferri de Baleària que havia encallat en la bocana del port de la localitat. 

Continua activat l'avís roig al sud decretat per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a tot el sud de València i el nord d'Alacant per pluges torrencials que podrien arribar a 180 litres per metre quadrat en 12 hores i a 90 en una, i fortes ratxes de vent. Per a divendres, l'Aemet ha estés l'alerta roja també a tot el litoral de les comarques del centre, i la manté a l'interior de la província de València i a tot el sud del país. 

Les intenses pluges han afectat 38 carreteres. De fet, continuen tallades l’A-3 al quilòmetre 166 al seu pas per Villena; la CV-81 a la Vall d'Albaida en sentit a l'A-7 (del km 5 fins al km 5.700); la CV-91 al Baix Segura (km 3-5) i l'N-340 entre Redovà i Oriola (entre els km 680,5 i 690,5).

També s'ha vist afectada la línia ferroviària. La circulació de trens en la línia d'ample convencional València-Alacant-Albacete ha hagut de ser tallada entre les estacions de La Encina i la Font de la Figuera, i entre la Encina i Almansa (Albacete). Renfe ha establit un pla alternatiu per carretera entre Alacant i València per als serveis de llarga distància, Euromed i Talgo, i de mitjana distància. Així mateix, s'ha suspés el servei de rodalies entre Múrcia i Callosa de Segura per les condicions meteorològiques adverses i l'acumulació d'aigua en la infraestructura. No obstant això, es manté la circulació dels trens de rodalies, de la línia C1, entre les estacions de Callosa de Segura i d'Alacant. Entre Xàtiva i Alcoi el servei es fa per carretera, ja que la línia de tren està tallada.

A més, s'han desviat dos vols d'Alacant a València, un provinent de Barcelona i l'altre de Luton, perquè l'aeroport d'Alacant-Elx ha registrat 61,6 l/m2 en una hora, dels quals 20 en 10 minuts.

Un total de 157 municipis valencians han decidit suspendre les classes en la jornada d'aquest divendres a causa de la previsió de fortes pluges, que es mantindrà en avís roig a la província d'Alacant i part de la de València, i en avís taronja a Castelló. En total, vora 600.000 alumnes es quedaran sense classe aquest divendres.

També et pot interessar

stats