Més d'un miler de persones podrien morir cada any per pseudoteràpies

La xifra, que no és oficial, l'ha feta pública l'Associació per a Protegir el Malalt de Teràpies Pseudocientífiques.

Més d\'un miler de persones podrien morir cada any per pseudoteràpies
Més d'un miler de persones podrien morir cada any per pseudoteràpies

Les pseudoteràpies són un greu problema de salut pública que causa milers de morts a l'any a Espanya. L'Associació per a Protegir el Malalt de Teràpies Pseudocientífiques denuncia que aquestes pràctiques no tenen evidències científiques. A més, s'apliquen en la majoria dels casos en centres que no compleixen la normativa sanitària. Les morts, que l'associació xifra entre 1.200 i 1.400 a l'any, es produeixen per tres vies principals: l'abandonament de teràpies mèdiques, la pèrdua de l'oportunitat terapèutica i els danys que provoquen directament en el pacient.

"El principal perill és que rebutgen o retarden un tractament, que pot significar la diferència entre la vida i la mort en malalties greus", ha assenyalat Emilio José Molina, vicepresident de l'associació. Es tracta del primer informe sobre les pseudociències que s'ha publicat a Espanya. Les xifres no són oficials i asseguren que a causa de les limitacions en la quantitat i la qualitat dels estudis sobre la matèria, podrien estar infraestimades, és a dir, ser moltes més. De fet, des de l'associació es vol cridar l'atenció sobre l'absència d'estudis per part de les autoritats competents, cosa que donaria llum a un problema de salut pública i podria evitar més morts.

"Ens posem les mans al cap quan veiem el nombre d'accidents de trànsit, però es podem trobar amb casos que poden estar costant més vides i que són més fàcilment prevenibles, perquè depenen de fer complir la llei", ha indicat Emilio José Molina. El govern central està en plena guerra contra les teràpies sense evidència científica. Al novembre presentaren un pla amb què, quan siga realitat, cap centre sanitari públic ni privat podrà oferir teràpies que no estiguen científicament comprovades, com ara el reiki o l'acupuntura, encara que la llista elaborada pel govern n’inclou més de cent. A més, també se’n perseguirà la publicitat.

També et pot interessar

stats