Més d'un 41% dels estudiants valencians ha presenciat discriminacions cap a l'alumnat homosexual

Un informe de Lambda recull també que el 75,17% considera que “és difícil eixir de l'armari" al centre educatiu.

Una imatge d'un centre escolar, en arxiu.
Una imatge d'un centre escolar, en arxiu.

El 41,37% dels estudiants valencians, quatre de cada deu, ha sigut testimoni d'“algunes” o “moltes” discriminacions cap a l'alumnat homosexual del seu institut i set de cada deu (75,17%) considera que és difícil “eixir de l'armari” al centre educatiu, bé per la intolerància de la resta de companys o per desconéixer la reacció que poden tindre davant d'aquest fet.

Aquestes són algunes de les conclusions de l'informe Pla Diversia: Situació prèvia de les aules respecte a l'homofòbia, coordinat per Fran Fernández, tècnic responsable de projectes educatius en Lambda LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar. També en són autores Emma Dunia Vidal Prades, Sonia Renovell-Rico i María Pilar Ortega-Leal, del Grup d'Investigació Diversitat de Florida Universitària.

L'estudi, que es presenta aquest dijous i recull les responstes de 7.365 estudiants, principalment d'entre 13 i 18 anys, evidencia que el 39,58% diu no haver presenciat una discriminació per motiu de la condició sexual, i un 16,23% assenyala que no se n'ha adonat.

La major part dels enquestats estudien en centres públics. L'estudi, desenvolupat entre 2015 i 2018, conclou també que els homes obtenen percentatges superiors d'homofòbia en comparació a les dones, que mostren un actitud més favorable a entaular relacions d'amistat amb persones amb una orientació sexual diferent a l'heterosexual. Per contra, ells se senten més còmodes en una relació d'amistat heterosexual. També es reflecteix que el 79,28% de l'alumnat manifesta una actitud positiva davant l'orientació sexual i no es considera homòfob/a, i un 8,32% manifesta una homofòbia afectiva (no em considere homòfob però no m'agrada veure parelles homosexuals o em fan fàstic els gais, lesbianes, transsexuals o bisexuals).

La gran majoria d'enquestats, el 86,54%, es considera heterosexual; un 4,82%, bisexual; el 0,76%, gai; i el 0,69% lesbiana, assenyala l'estudi, que indica que prop del 10% manifesta de manera oberta haver sentit atracció per alguna persona del mateix gènere i el 11,13% haver-hi mantingut relacions sexuals.

Respecte a la percepció que tenen de les persones homosexuals, el 91% les considera iguals (que no existeixen diferències respecte a l'orientació sexual d'altres persones); el 2,29% de la mostra afirma que són “pitjors que les altres”; i l'1,68% que són millors, segons l'informe, que també indica que quasi el 81% de l'alumnat afirma que la seua relació no canviarà gens si el seu millor amic o amiga li diguera que és homosexual i només el 3,5% considera que el distanciaria.

Preguntats pel matrimoni igualitari (entre persones no heterosexuals), al 86,46% li sembla bé; el 4,28% ho considera correcte, però no que es diga matrimoni; al 3,92% li sembla malament i el 2,16% és partidari que es casen però no que tinguen fills. En aquest aspecte, les dones secunden majoritàriament el vocable matrimoni i que els no heterosexuals puguen tindre descendència.

Davant afirmacions com ara “les xiques que juguen el futbol són lesbianes” o “els xics als quals els agrada la dansa són gais”, el 73,60% dels enquestats les consideren falses; un 21,23% creu que són “certes en alguns casos”; i un 1,38%, que “sempre són certes”. Finalment, l'alumnat enquestat considera que l'homofòbia està més estesa al món (el 61,51% opina així), en segon lloc a Espanya (53,96%) i en tercer lloc a la ciutat en què viuen (33,84%).

També et pot interessar

stats