Cullera realitza proves d'ADN a familiars de represaliats en fosses de Paterna

La localitat de la Ribera Baixa va perdre 66 veïns durant la repressió franquista.

VÍDEO | Cullera realitza proves d\'ADN a familiars de represaliats en fosses de Paterna

L'Ajuntament de Cullera ha començat a prendre mostres d'ADN als familiars de víctimes de la repressió franquista, enterrades en les fosses comunes del cementeri municipal de Paterna, perquè puguen recuperar els cossos i enterrar-los "de forma digna".

Segons ha informat el consistori en un comunicat, dissabte vora una desena de descendents de les víctimes de la dictadura van passar per la Casa de Cultura, on els experts els van sotmetre a una entrevista personal i, posteriorment, van recollir les mostres de saliva que serviran per a identificar les restes òssies.

"Després de dècades de por i silenci es comença a fer justícia històrica amb les víctimes", ha expressat la regidora de Patrimoni Històric, Amparo Jover, que va acompanyar les famílies. Aquesta iniciativa del govern local s'emmarca en el programa de suport al projecte d'exhumació dels cossos, de la mà de l'associació de familiars de les víctimes de la fossa comuna 112 de Paterna i l'equip d'arqueòlegs i antropòlegs d'ArqueoAntro. De fet, des que el consistori es va involucrar, una quinzena de descendents dels represaliats ha mostrat el seu interés per recuperar el cos dels familiars que un dia van ser assassinats per la dictadura.

Jover considera que la recuperació dels cossos "aplacarà el dolor de famílies que durant tota una vida han portat aquest sofriment dins", i ha defés que aquesta iniciativa "és pròpia d'una societat democràtica madura". Aquesta acció, ha asseverat, "serveix per a tancar ferides i no busca cap classe de revengisme, sinó donar pau a persones que per desgràcia no l'han tinguda ni després de mortes".

66 persones van morir a mans franquistes

Des del consistori recorden que Cullera és la localitat de la Ribera Baixa amb més víctimes executades després de la guerra civil, en concret, 66 veïns, d'entre 22 i 62 anys, segons l'estudi Els afusellaments al País Valencià (1938-1956) de Vicent Gabarda.

En la fossa comuna 112, situada en el primer quadrant del cementeri de Paterna, es troben inhumats represaliats del franquisme afusellats després de les saques de 30 de novembre de 1939 –50 afusellats– i de 8 de desembre d'aquell mateix any –50 més, entre ells 19 ciutadans de Cullera–. Els membres de l'associació de víctimes compten amb el suport econòmic de la Diputació de València per a dur a terme l'excavació i inhumació de cadàvers, i el trasllat a l'Institut Anatòmic Forense de la Universitat Complutense de Madrid per a identificar-los amb mostres biològiques de familiars. 

També et pot interessar

stats