Cues per a fer-se PCR als centres de salut i laboratoris valencians

La demora per a fer les proves és d'entre tres dies i una setmana.

Una cua per a fer-se PCR a un carrer de Torrent
Una cua per a fer-se PCR a un carrer de Torrent / À Punt NTC

El gran nombre de contagis a la Comunitat Valenciana, més de 60.000 en les últimes dues setmanes han suposat que la incidència actual del territori haja augmentat per damunt dels 1.200 casos per cada 100.000 habitants. A més, només en els últims quatre dies de la passada setmana, la mitjana de casos diaris va ser d'uns 8.700.

En l'última actualització, es van registrar 4.947 nous positius confirmats per prova PCR o test d'antígens, la qual cosa eleva el nombre total d'infectats per coronavirus des de l'inici de la pandèmia a 255.969 persones.

Per eixe motiu, aquest dilluns els carrers de diverses poblacions han vist com s'omplien de cues de gent per a fer-se PCR. Una d'aquestes ha sigut Torrent, a l'Horta Sud, on s'ha instal·lat una carpa i s'ha pogut veure com el riu de gent girava el cantó i s'estenia centenars de metres. En total, sense comptar les persones que han anat per a fer-se la prova d'urgència, hi havia citades a més de 300 persones.

En eixe sentit, una veïna de Torrent ha denunciat que les proves s'estiguen fent en una zona residencial, ja que és un perill per a la resta de ciutadans que viuen en eixos carrers per la gran quantitat de possibles infectats que transiten per la via cada dia. A més, aquesta veïna assegura que són els mateixos veïns els que han de rentar els vòmits dels malalts que fan cua i que des de l'Ajuntament no posen mesures perquè afirmen que no tenen mitjans per a traslladar la realització de proves a una zona no residencial.

També durant les primeres hores del matí, en un conegut laboratori d'anàlisis del centre de València les cues de gent han sigut nombroses i les persones es comptaven per desenes.

Un altre cas l'hem trobat a l'Hospital La Fe de València. Aquesta vegada, les cues han sigut de cotxes que han estat circulant des de primera hora del matí i des d'on els professionals sanitaris han estat arreplegant mostres sense que baixaren dels utilitaris.

Segons han explicat alguns dels ciutadans que estaven esperant per a fer-se-la, la demora per a fer les proves PCR és d'entre tres dies i una setmana.

Aquest repunt de contagis, que també ha afectat els sanitaris, fa més difícil la possibilitat de fer PCR. De fet, ja hi ha més de 3.500 professionals de baixa o en quarantena, el triple dels 1.532 que hi havia per Nadal, fet que suposa un 5,62% de tota la plantilla. En total, s'han infectat més de 7.000 sanitaris, l'11,5% de tots els professionals de la xarxa pública, segons dades proporcionades pel Sindicat Mèdic CESM-CV.

També et pot interessar

stats