Els crims del masclisme a la Comunitat Valenciana: huit dones assassinades cada any

La valenciana és la tercera autonomia amb més víctimes, amb 134 homicidis des del 2003, que han deixat orfes 41 menors.

Els crims del masclisme a la Comunitat Valenciana: huit dones assassinades cada any
Els crims del masclisme a la Comunitat Valenciana: huit dones assassinades cada any

María José va ser la primera víctima que es comptabilitza en els registres oficials d’assassinats masclistes del territori valencià, el 5 abril de 2003. La van seguir Daniela, María Amparo, Concha i tantíssimes altres fins hui, quan el dolor ha arribat a 134 dones. La Comunitat Valenciana supera repetidament les xifres màximes i ara se situa com a tercera autonomia amb més crims, una mitjana de huit a l’any. I el mateix passa quant a la taxa per població i els menors que queden orfes després de la barbàrie.

Fins al 30 d’abril, tres homes han assassinat les seues parelles o exparelles, i ja són 18 a tot el país, segons l’últim informe de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere. Una violència que s’ha pogut veure agreujada pel confinament amb els agressors, al qual s’han vist sotmeses multitud de dones durant l’estat d’alarma i que ha disparat més d’un 40% les telefonades al 016. Violència per l’únic fet de ser dona.

Des que es tenen registres, ara fa setze anys, han matat 1.051 dones i 35 xiquets i xiquetes a tot l’estat espanyol, 6 dels quals es trobaven a la Comunitat Valenciana. Han quedat orfes un total de 289 menors, 41 ací. Una vegada més, la valenciana és la tercera comunitat autònoma amb pitjors xifres, per darrere d’Andalusia i Catalunya.

Aquesta radiografia del masclisme estructural que perdura a tot el país reflecteix únicament els assassinats perpetrats per homes que tenien un vincle sentimental amb la víctima. Des de la plataforma Feminicidis fa anys que reclamen que s’òbriga aquesta condició a qualsevol atac d’un home cap a una dona sense distinció de relació ni edat, i xifren en 1.128 els crims des del 2010. Aquest últim any assenyalen que la xifra seria de fins a 43 a tot el país.

La por de confinar-se amb l’agressor

Des de la posada en marxa del servei d’atenció a les víctimes 016 el 2007 i fins al 30 d’abril d’enguany, s’han efectuat un total de 893.233 telefonades. En la gràfica espanyola es veu un repunt pronunciat durant les pitjors setmanes viscudes per la pandèmia, als mesos de març i abril. A la Comunitat Valenciana, a l’ abril es van fer 1.098 telefonades, un 82% més que durant el mateix període de l’any anterior. És el quart territori amb més demandes per taxa de població després de Melilla, la Comunitat de Madrid i les illes Canàries.

També et pot interessar

stats