Crida a la responsabilitat per a detindre la propagació de la coronavirus

En una edició especial del programa, 'La qüestió' ha tractat d'analitzar detalladament la crisi sanitària generada per la Covid-19.

Crida a la responsabilitat per a detindre la propagació de la coronavirus
Crida a la responsabilitat per a detindre la propagació de la coronavirus

La incidència del coronavirus a la Comunitat Valenciana ha provocat una situació insòlita i els canvis se succeeixen a una rapidesa vertiginosa. A hores d’ara és impossible conéixer totes les conseqüències i l’evolució del que ja es qualifica de pandèmia. Arran d'aquesta crisi sanitària, el programa La qüestió ha decidit fer una edició especial. Amb una durada extensa, sense públic i amb altres mesures de contenció, en el programa s'ha tractat d'analitzar detalladament tots els factors que entren en joc en aquesta crisi. Aquest servei de comunicació pública s'ha completat amb el testimoni de representants polítics de primer nivell: d'una banda, s'ha entrevistat al plató el president de la Generalitat, Ximo Puig, perquè donara l'última hora de l'alerta sanitària i per a comentar les mesures preses per a evitar més contagis. De l'altra, s'ha connectat en directe amb les ciutats de Castelló i València, dues ciutats que s'estaven preparant per a les festes, i hem parlat amb els alcaldes, Amparo Marco i Joan Ribó.

Entrevista al president de la Generalitat, Ximo Puig

El cap del Consell ha fet una crida a la calma i ha posat l'accent en la “corresponsabilitat de la ciutadania”. En aquesta línia, el president ha demanat a la societat valenciana que continue treballant juntament amb la Generalitat, ja que la lluita contra la pandèmia és una “qüestió de país”. Durant l'entrevista, Puig ha assegurat que tots els recursos sanitaris que existeixen al territori valencià estan orientats a aturar el creixement ascendent de contagis que es preveu al llarg d'aquest cap de setmana. Per a la Generalitat, la prioritat és la seguretat i la salut de les persones. Pel que fa a l'economia, el president ha afirmat que el govern autonòmic, l'estatal i el comunitari intentaran minimitzar les conseqüències d'aquesta “terrible crisi”. Puig ha acabat les seues intervencions amb un agraïment a la societat valenciana per haver fet costat a la Generalitat amb les mesures preses, fet que ha ajudat. “Amb la societat civil, els sindicats, els empresaris, els col·lectius festius, amb tots els sectors hem arribat a acords”.

Entrevista a Joan Ribó, alcalde de València

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat que es constituirà un gabinet per a fer un seguiment de les mesures recomanades per la Generalitat, que busquen evitar aglomeracions de persones. A més, ha fet menció a l'estratègia que s'ha preparat per a atendre a les persones sense llar, més desprotegides que la resta de la societat. El consistori valencià ha contactat amb hostals i pensions per a garantir-ne el benestar durant la pandèmia. Quan s'ha parlat directament de la cancel·lació de les Falles, Ribó s'ha emparat en el fet que “la decisió no va ser de l'Ajuntament, sinó que depenia de les autoritats sanitàries de la Generalitat i estatals”. Encara que sotmés al vistiplau sanitari, va dir que “en principi es mantenen al juliol [com a data de celebració] si el mes anterior tenim la garantia que podrem fer-les”. Pel que fa a les mesures econòmiques, Ribó ha informat que s'endarreriran els impostos amb una moratòria. Des del punt de vista de l'alcalde, les Falles són fonamentals per a la contractació de xicotets empresaris de molts sectors, així que s'ha d'ajudar els fallers.

Amparo Marco: “El poble ha estat a l'altura de les circumstàncies”

L'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, ha explicat que des que el 20 de febrer s'identificara el primer cas a la ciutat, una mesa sobre el coronavirus amb experts de l'Ajuntament ha treballat en la recerca de mesures oportunes. L'ajornament de les festes fundacionals de la capital de la Plana Alta s'ha acordat amb el món fester, i ara, des de l'Ajuntament, es demana a la població que siga responsable i no faça convocatòries o romeries alternatives. En cas contrari, Marco ha recordat que pot haver-hi “sancions de fins a 600.000 euros”. A més, s'ha fet una crida a la “responsabilitat individual i col·lectiva de tots els veïns i veïnes de Castelló”. L'alcaldessa també ha volgut agrair a la ciutat que haja estat a l'altura de les circumstàncies.

Veus expertes dels mons de la ciència i l'economia

En aquest programa de La qüestió també s'ha volgut donar veu a experts del món de la ciència, com ara Sergi Maicas. Aquest microbiòleg ha comentat fins on podrien aplegar les mesures de l'estat d'alarma i quina és la seua previsió per aquesta crisi sanitària. A banda de valorar si les mesures s'han pres a temps, Maicas ha volgut emfatitzar que “hem d'estar tranquils perquè en uns dos mesos hem descobert coses que en altres virus hem tardat anys a descobrir. Prudència, però confiança en els científics”.

D'altra banda, un dels sectors que s'està veient més afectat per aquesta crisi és l'econòmic. Per aquest motiu, s'ha convidat al plató de La qüestió la vicepresidenta de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, Eva Blasco. Amb ella hem parlat de les possibles repercussions per al teixit empresarial de la nostra zona i també se li ha preguntat per les valoracions que, a hores d'ara, fan els empresaris valencians. Blasco ha defés la necessitat dels ERTO com a mesura a mitjà termini per a evitar que es destruïsquen llocs de treball en fer fallida moltes empreses. I ara que s'ha decretat el tancament de la majoria d'establiments del sector de l'hoteleria, també s'ha parlat amb Manuel Espinar, president de la Federació d'Hotelers de València, que ha volgut assenyalar que el tancament dels més de 34.000 locals d'hoteleria valencians afecta un total de 180.000 treballadors.

En el programa s'ha comptat amb la col·laboració dels periodistes Amparo Tórtola, Pilar Tamayo, Adolf Beltrán i Salva Almenar. A través de les seues valoracions s'han pogut analitzar detalladament els temes a debat.

També et pot interessar

stats