La Creu Roja ultima els preparatius per a rebre els migrants de l'Aquarius

Comença el compte arrere i la Creu Roja enllesteix el dispositiu per a rebre els migrants que arriben demà al port de València.

L'operatiu Esperança de la Mediterrània que ha organitzat la Creu Roja té la base en l'edifici Alinghi, al port de València,
L'operatiu Esperança de la Mediterrània que ha organitzat la Creu Roja té la base en l'edifici Alinghi, al port de València,

L'operatiu Esperança de la Mediterrània disposarà de la col·laboració de més de 1.000 voluntaris arribats de tot l'estat, que s'afegeixen a la solidaritat del poble valencià. Entre ells, 450 traductors han rebut aquest matí la formació necessària per a acompanyar els nouvinguts. Com ha explicat Miguel Ángel Rodríguez, coordinador autonòmic de la Creu Roja en la Comunitat Valenciana, el que es pretén és establir un vincle entre el traductor i qui arriba, perquè sempre estiga acompanyat per la mateixa persona en tot el procés. En aquest sentit, distingeixen un primer moment d'emergència en el port i un segon en l'alberg provisional per a facilitar els tràmits del Ministeri o de la Direcció General de Justícia. Tenen previst acompanyar els migrants durant la primera setmana, però podria allargar-se fins a un mes si les circumstàncies ho requereixen.

Quant al dispositiu que la Creu Roja ha organitzat en el port, amb base en l'edifici Alinghi, la primera cosa en arribar els vaixells serà fer una selecció de les persones per tal d'enviar a centres hospitalaris aquelles que ho necessiten.

Després tractaran les necessitats d'aigua, de menjar, de roba eixuta... En definitiva, "rebre'ls d'una forma el més digna possible perquè puguen començar a descansar després de tot el que han viscut", com afirma José Javier Sánchez, subdirector per a migracions de la Creu Roja.

A partir d'aquest moment serà quan passaran a custòdia policial per a arreplegar totes les dades d'identificació, abans d'enviar-los a un centre on "es treballarà més en profunditat, fent entrevistes per a conéixer les necessitats de cada u i poder organitzar el trasllat als centres d'acollida".

Els Equips de Resposta Immediata de la Creu Roja (ERIE) compten amb 1.000 kits amb roba, sabates, productes d'higiene persona i menjar d'emergència, a més de productes per a xiquets de 6 a 18 mesos. Aquests kits, que seran entregats en un primer moment, es complementaran amb el repartiment de les 15 tones d'aliments provinents de donacions.

D'altra banda, en les instal·lacions del port han muntat un alberg provisional amb capacitat per a 350 persones, a més de 100 llits i 100 més en reserva. La Creu Roja també disposa de 20 vehicles sanitaris i de logística per a completar la seua tasca.

Situació legal

Un altre dels casos que més preocupen és la situació legal en la qual quedaran els migrants en arribar a València. 70 advocats d'ofici valencians ja es preparen per a atendre cas per cas i donar-los cobertura jurídica. Encara s'estudia si tots rebran l'estatus de refugiat.

El Ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha dit hui que les persones que arriben a València tindran un permís especial durant un mes, però després els aplicaran la llei com a la resta d'immigrants que arriben a l'estat espanyol, perquè no s'hi poden fer excepcions.

També et pot interessar

stats