Creen un model capaç de predir el desenllaç de la malaltia de la covid en els pacients

Investigadors de la Universitat d'Alacant volen traduir els resultats d'aquest model en una app que prediga amb un 95% d'encerts si el pacient amb la covid acabarà superant la malaltia o no

Una app podria predir com va evolucionar la malaltia de Covid en els pacients
Una app podria predir com evolucionarà la malaltia de la covid en els pacients / Shutterstock

A partir de l'anàlisi estadística de resultats clínics de pacients de la covid, investigadors de la Universitat d'Alacant (UA) han creat un model capaç de predir el desenllaç d'aquesta malaltia. Els resultats d'aquest estudi han estat publicats per la revista científica Heliyon i són la base del desenvolupament d'una aplicació mòbil (app) que podria utilitzar-se en un futur si es donaren unes circumstàncies semblants, han informat aquest divendres fonts de la institució acadèmica.

El catedràtic Frutos Carlos Marhuenda, del departament d'Agroquímica i Bioquímica de la UA, és el responsable d'aquesta recerca, que "ha estat possible gràcies a la base de dades dels hospitals HM de Madrid, que la van deixar en obert amb finalitats científiques", segons les mateixes fonts. Marhuenda ha explicat que, analitzant aquests resultats clínics de pacients de la covid, es van poder avaluar quins paràmetres eren més importants per a poder preveure el desenvolupament de la malaltia.

Prediccions amb una taxa d'encert de més del 95%

Ha assenyalat que, amb els resultats obtinguts d'una primera analítica realitzada quan el pacient ingressa en els serveis d'urgència, eren capaces de detectar o determinar quin anava a ser el desenllaç de la malaltia. “Podríem predir amb una taxa d'encert de més del 95% si el pacient morirà o superarà la malaltia”, ha assegurat.

Segons Marhuenda, "aquest model podria haver estat una eina per al personal mèdic molt útil durant els moments més difícils de la pandèmia, perquè hauria ajudat a prendre les decisions clíniques sobre la base d'aquesta informació".

"Per exemple, en homes, l'edat era determinant com un factor de risc, mentre que, en dones, l'edat no era ni molt menys el factor clau per a predir el desenllaç de la malaltia”, ha dit aquest investigador, que ara pretén desenvolupar, gràcies a aquest estudi, una app que, amb un ús senzill i intuïtiu, podria emprar-se en el cas que es produïra una altra pandèmia.

“Volíem crear un model predictiu per a valorar la gravetat i saber cap a on anava a evolucionar. Per a això seleccionarem una sèrie de factors de les analítiques d'uns 300 pacients, des del seu ingrés fins al final del desenvolupament de la seua malaltia, i el resultat va ser molt bo, atés que es va arribar a aconseguir el 95% d'encert en la predicció", ha indicat Marhuenda.

El model "no va arribar a usar-se durant la pandèmia, però ara, convertit en app, podria ser molt útil si es donen circumstàncies similars”, ha apuntat.

També et pot interessar

stats