Creen un mapa que preveu el comportament del foc i ajudarà en l’extinció d’incendis

El nou programari de la Generalitat fa la predicció en funció de la vegetació, la topografia del terreny i la meteorologia.

Zona muntanyosa de la Vall d'Albaida, que va quedar arrassada per l'incendi de Llutxent el 2018
Zona muntanyosa de la Vall d'Albaida, que va quedar arrassada per l'incendi de Llutxent el 2018 / Europa Press

Avançar-se al comportament del foc és fonamental en les tasques d'extinció. Per això les conselleries d’Agricultura i Política Territorial treballen en el disseny d'un mapa que mostre les zones amb major risc d'incendi. El mapa s'ha creat a partir d'un sistema informàtic d'alta tecnologia que també incorpora imatges per satèl·lit.

La prevenció d’incendis forestals és essencial en uns temps en què el canvi climàtic mostra la seua pitjor cara. Per aquesta raó, la Direcció General de Prevenció d'Incendis ha posat en marxa el mapa de perillositat d'incendis forestals, que conté la probabilitat que es pegue foc cada zona, així com la dificultat que suposaria l’extinció d'un incendi.

El mapa s'ha desenvolupat a partir d'un programa capaç d'avançar-se i predir el comportament i la propagació del foc a partir de tres paràmetres: la vegetació, la topografia del terreny i la meteorologia, segons ha explicat Miguel Ángel Botella, tècnic analista d’incendis.

El mapa, a més, com ha afegit Botella, permet planificar les actuacions sobre la vegetació o construccions, la qual cosa permetrà prioritzar les zones on els incendis poden ser més perillosos. Amb aquest sistema de predicció es pot planificar millor l'estratègia d'extinció i, fins i tot, es podria estimar el temps del qual es disposa per a avaluar l’evacuació d'una urbanització, entre altres coses.

De moment, el mapa recull les comarques centrals, però en un futur s'espera disposar de l’estudi de tota la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats